Μετά από περίπου μια δεκαετία ανάπτυξης της τεχνολογίας τους τα αυτόνομα αυτοκίνητα αναμένεται να κάνουν σύντομα την επίσημη εμφάνιση στους δρόμους. Ήδη η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει την χρήση οχημάτων που θα διαθέτουν και συστήματα «αυτόματου πιλότου» σε περίπτωση που ο οδηγός θέλει για κάποιο λόγο να αφήσει για λίγη ώρα το τιμόνι.
Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια υπάρχει σε ορισμένες περιοχές πιλοτική χρήση αυτόνομων οχημάτων ενώ εκτός από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και νεοφυείς εταιρείες και οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες κινούνται με αποφασιστικότητα στην δημιουργία είτε υβριδικών οχημάτων που θα διαθέτουν συμβατικό και αυτόνομο σύστημα κίνησης είτε πλήρως αυτόνομων οχημάτων.
Ερευνητική ομάδα στην Αυστραλία δημιούργησε μια νέα τεχνολογία για αυτόνομα αυτοκίνητα η οποία αν αποδειχθεί λειτουργική και αποτελεσματική αναμένεται να αποτελέσει στάνταρτ εξοπλισμό στα αυτόνομα αυτοκίνητα κάθε κατηγορίας. Πρόκειται για μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να μπορεί ένα αυτόνομο όχημα να βλέπει αν υπάρχουν πεζοί κρυμμένοι πίσω από κάποιο κτίριο ή άλλο εμπόδιο όπως επίσης να βλέπει αν υπάρχουν στο σημείο που κινούνται μοτοσικλετιστές που πιθανώς τους κρύβει κάποιο μεγάλου μεγέθους όχημα.
Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται συνεργατική ή συλλογική αντίληψη (CP). Για να λειτουργήσει βέβαια αυτό το σύστημα θα πρέπει να τοποθετηθεί ο απαραίτητος βοηθητικός εξοπλισμός στους δρόμους. Ο εξοπλισμός αυτός ονομάζεται «Σταθμοί ITS» και σε κάθε σταθμό θα υπάρχουν αισθητήρες, κάμερες και η τεχνολογία λέιζερ lidar που αποτελεί έναν από τους πυρήνες της λειτουργίας των αυτόνομων οχημάτων.
Την νέα τεχνολογία που προσδίδει στα αυτόνομα αυτοκίνητα σούπερ όραση ανέπτυξαν ερευνητές της εταιρείας δημιουργίας λογισμικού στον τομέα των μετακινήσεων Cohda Wireless και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνευ στο ερευνητικό κέντρο iMOVE που λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση. Μάλιστα η νέα τεχνολογία έχει μια επιπλέον χρήσιμη εφαρμογή αφού αν ένα αυτόνομο αυτοκίνητο εντοπίσει ένα κρυμμένο από κάποιο εμπόδιο πεζό ή μοτοσικλετιστή θα μεταδίδει την πληροφορία στα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται στον ίδιο δρόμο.
Ναυτεμπορική
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δούκας: «Το Final-4 της Αθήνας το 2026 θα είναι το πιο πετυχήμενο των τελευταίων ετών»
- ΥΠΕΞ: Η επίθεση στη Ντόχα αποτελεί παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας του Κατάρ
- Κρεμλίνο: «Ουδέν σχόλιο για τα drones πάνω από την Πολωνία»
- Ξέσπασμα Όρμπαν μετά την ομιλία της Φον ντερ Λάιεν: «Οι λαοί της Ευρώπης σας βαρέθηκαν»
- Άδ. Γεωργιάδης: «Το φακελάκι δεν έχει θέση στο ΕΣΥ»
- Πολωνία: Επτά drones, τμήματα ενός πυραύλου έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Υπ. Εσωτερικών
- Βουλή-Ν. Κακλαμάνης: Η Μακεδονία καθόρισε τη μοίρα του έθνους και του κράτους μας σε πολλά επίπεδα
- Για “κακό μήνυμα” έκανε λόγο το Ισραήλ μετά την πρόταση της Φον ντερ Λάιεν να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ
- Οι Έλληνες «ψηφίζουν» κοντινά νησιά, κάνουν πιο σύντομα ταξίδια και κλείνουν εισιτήρια την τελευταία στιγμή
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 55χρονος για διακίνηση ναρκωτικών – Είχε στην κατοχή του χιλιάδες χάπια Ecstasy
Κύρια Θέματα

















