Για αυτό τον λόγο τα ελαστικά έχουν διάρκεια ζωής που καθορίζεται από αρκετούς παράγοντες, όπως τα χιλιόμετρα που έχουν καλύψει, το στιλ οδήγησης του οδηγού, το φορτίο, οι καιρικές συνθήκες κ.α..
Για να παρατείνουμε ελαφρώς την ζωή των ελαστικών μας και να καθυστερήσουμε το μεγάλο έξοδο αντικατάστασής τους, καθώς και για να κινούμαστε με ελαστικά όσο τον δυνατόν πιο ομοιόμορφης φθοράς, πρέπει ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα να πραγματοποιούμε εναλλαγή στην θέση τους.
Κατά γενική ομολογία, και μιας και τα περισσότερα αυτοκίνητα στον δρόμο είναι προσθιοκίνητα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα μπροστινά ελαστικά ζορίζονται και φθείρονται περισσότερο από τα πίσω, καθώς διαχειρίζονται πέρα από την κίνηση και την διεύθυνση του οχήματός μας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εναλλαγή θέσης πρέπει να πραγματοποιηθεί περίπου κάθε 10.000 χλμ. και να συμβεί μόνο δύο φορές στην ζωή του ελαστικού. Όπως είναι ευκόλως κατανοητό, δεν έχει νόημα να αναλλάσουμε ελαστικά στο μέσο της ζωής τους (πάνω από 20.000 με 25.000 χλμ.) και περιμένουμε να φθαρούν σε άλλα τόσα χιλιόμετρα μέχρι την αγορά ενός καινούριου σετ.
Η διαδικασία είναι απλή και πολλές φορές θα την δείτε να αναγράφεται και στο εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή. Στα προσθιοκίνητα αυτοκίνητα αλλάζουμε τα εμπρός με τα πίσω ελαστικά της κάθε πλευράς. Στα πισωκίνητα μεταφέρουμε τα πίσω ελαστικά στον εμπρός άξονα και στην ίδια πλευρά, με τα πίσω να τα τοποθετούμε χιαστή, ενώ στα τετρακίνητα γίνεται χιαστή. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος εναλλαγής ελαστικών ανάλογα με τον τύπο και την αρχιτεκτονική του αυτοκίνητου μας. Σε κάθε περίπτωση, δεν κάνουμε του κεφαλιού μας και ακολουθούμε πιστά το εγχειρίδιο χρήσης, ενώ ρωτάμε και την γνώμη του ειδικού στον επίσημο επισκευαστή μας.
Τέλος, εννοείται ότι η εναλλαγή ελαστικών πραγματοποιείται σε αυτοκίνητα με ίδιας διάστασης ελαστικά και στους δύο άξονες, ενώ σύμφωνα με τον τύπο ελαστικού μπορεί να χρειαστεί να επιλέξετε συγκεκριμένη θέση στον εμπρός ή τον πίσω άξονα ανάλογα με την φορά κατεύθυνσης που προβλέπει ο κατασκευαστής του. Ακόμα, υπάρχει ενδεχόμενο να απαιτείται ζυγοστάθμιση, οπότε καλύτερα η εναλλαγή των ελαστικών να γίνει στο συνεργείο ή το βουλκανιζατέρ σας.
carandmotor/ photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καναδός πρωθυπουργός μετά το σοκ των νέων δασμών Τραμπ: «Είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις»
- Χανιά: Αναζητείται ο 25χρονος δράστης για τη δολοφονία του 52χρονου στο γλέντι – Σχεδόν εξ’ επαφής οι πυροβολισμοί
- Επιμένει η κυβέρνηση για τον Άγνωστο Στρατιώτη: «Ο νόμος θα εφαρμοστεί»
- Κ. Πιερρακάκης στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ευρώπη»
- Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ 11χρονο αγόρι έπειτα από ατύχημα με πατίνι
- Φόρο τιμής στα μνημεία πεσόντων Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο απέτισε ο Κ. Καραμανλής
- Ν. Χαρδαλιάς: «Είκοσι απινιδωτές σε κτήρια της Περιφέρειας Αττικής – Η ζωή μπορεί να κριθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα»
- Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στους πέντε συλληφθέντες για το αιματηρό επεισόδιο στην Περαία
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήθηκε ο Ιωάννης Καϊμακάμης από τη θέση του προσωρινού αντιπροέδρου
- Αυξήθηκαν τα δάνεια, μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Σεπτέμβριο









