που είναι αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις φυσικού αερίου, είναι «καθαρά εμπορικές», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι ασκεί γεωπολιτική πίεση στο Τσισινάου.
«Όλα αυτά έχουν χαρακτήρα αποκλειστικά εμπορικό. Δεν υπάρχει πολιτικοποίηση» των διαπραγματεύσεων, σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.
Η Μολδαβία, μια χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, προμηθεύεται παραδοσιακά φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω της φιλορωσικής αυτονομιστικής περιοχής της Υπερδνειστερίας και της Ουκρανίας.
Όμως αφότου η Gazprom αύξησε τις τιμές της τον Οκτώβριο κατά σχεδόν 43%, μια κίνηση την οποία η κυβέρνηση της Μολδαβίας χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη και μη ρεαλιστική» για μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, το Κισινάου είναι αντιμέτωπο με προβλήματα.
Οι μολδαβικές αρχές αναγκάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να επιβάλουν κατάσταση ενεργειακής έκτακτης ανάγκης, γεγονός που τους επέτρεψε να αγοράσουν φυσικό αέριο από την Πολωνία, για πρώτη φορά από το 1991 όταν η Μολδαβία πέτυχε την ανεξαρτησία της.
Η Gazprom έχει προειδοποιήσει ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Μολδαβία, αν η χώρα δεν αποπληρώσει το χρέος της για προηγούμενες αγορές, ενώ οι δύο πλευρές δεν έχουν υπογράψει νέο συμβόλαιο, μετέδωσε το Σάββατο το πρακτορείο Interfax.
Από την πλευρά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, ανέφεραν χθες Τρίτη ότι η Gazprom πρόσφερε στη Μολδαβία έκπτωση στο φυσικό αέριο με την προϋπόθεση η χώρα να τροποποιήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει συνάψει με την ΕΕ και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειες τις οποίες έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες.
Όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες αυτές της εφημερίδας, ο Πεσκόφ απάντησε ότι η πολιτική δεν εμπλέκεται στις συζητήσεις με τη Μολδαβία, τονίζοντας ότι το θέμα είναι πολιτικό.
«Υπάρχει ζήτηση για αέριο, μια εμπορική πρόταση, μια πρόταση μείωσης (της τιμής), αλλά και ένα πρόβλημα συσσώρευσης χρέους» από την πλευρά της Μολδαβίας, σχολίασε ο ίδιος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας Αντρέι Σπίνου βρίσκεται σήμερα στην Αγία Πετρούπολη για διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με στόχο να υπογράψουν μακροχρόνιο συμβόλαιο για την αγορά ρωσικού αερίου.
Πριν τη συνάντηση ο Σπίνου είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να πετύχει «μια διόρθωση» της τιμής που πρότεινε η Gazprom στο Τσισινάου.
Πρώην σοβιετική δημοκρατία η Μολδαβία είναι διχασμένη μεταξύ αυτών που επιθυμούν την περαιτέρω προσέγγιση της χώρας στη Ρωσία και αυτών που θέλουν την ένταξή της στην ΕΕ.
(φωτο: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ν. Χριστοδουλίδης από τη Θεσσαλονίκη: Η απελευθέρωση της Κύπρου η ύψιστη προτεραιότητά μας
- Άρση της βουλευτικής τους ασυλίας ζητούν Τσιάρας και Κεφαλογιάννης λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ
- Το λιμάνι Χορ Φακάν των ΗΑΕ δέχτηκε επίθεση – 4 τραυματίες
- Η Κίνα ζητά κατάπαυση πυρός και διαπραγματεύσεις για το Ιράν
- Τρεις άντρες στη Γλυφάδα απείλησαν αστυνομικούς με αεροβόλο όπλο, μαχαίρι και σφυρί
- Η ευφάνταστη τεχνική ενός σερίφη στις ΗΠΑ για να μαντρώσει κατσίκια – δραπέτες (Vid)
- Η Ζ. Κωνσταντοπούλου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Μιλάμε για εγκληματική οργάνωση υπό την καθοδήγηση Μητσοτάκη
- Αίσιο τέλος στην επιχείρηση διάσωσης άνδρα σε δύσβατο σημείο στο Αγρίνιο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
- Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στη Σάμο – Πέντε συλλήψεις
- Κυριάκος Πιερρακάκης: υπαρκτός ο κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας









