Τουρκική και Κορεατική συνεργασία για το Altay

Οι Τούρκοι μετά από χρόνια προσπαθειών και επένδυσης πακτωλού χρημάτων, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κατασκευάσουν ένα πρωτότυπο άρμα μάχης ALTAY το οποίο θα μπορέσει να εισέλθει σε φάση μαζικής παραγωγής με ανεκτό κόστος ανά μονάδα οχήματος.

Πηγή του προβλήματος αυτού είναι ότι οι Τούρκοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να σχεδιάσουν έναν ικανό κινητήρα αλλά και ένα αξιόπιστο σύστημα μετάδοσης κίνησης το οποίο θα έχει μία αρκετά καλή μακροβιότητα(δε θα υπόκειται πολύ συχνά σε βλάβες) και άρα το κόστος κτήσης του θα είναι ανεκτό.

Αρχική πρόθεσή τους ήταν να έχουν γερμανική βοήθεια στα συγκεκριμένα ζητήματα, τόσο από παροχή τεχνολογίας, όσο και παροχής έμπειρων Γερμανών Μηχανικών για να προχωρήσουν με την εγχώρια ανάπτυξη των συστημάτων τους. Αυτό δε συνέβη με αποτέλεσμα να προσπαθούν να βρούν και άλλες λύσεις είτε από Ουκρανία είτε από τη Νότιο Κορέα.

Τελικά, η τουρκική BMC φέρεται να έχει υπογράψει ένα αρχικό συμφωνητικό συνεργασίας με την Κορέα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία για τον κινητήρα Doosan DV27K 4 Cycle, 12 κυλίνδρων και 2.5 τόνων και ιπποδύναμη 1500 ίππων. Αυτή πλέον είναι μία κύρια προσπάθεια εύρεσης λύσης στο διαχρονικό πρόβλημα των κινητήρων των ALTAY καθώς η Γερμανία δεν έδινε την άδεια εξαγωγής τεχνογνωσίας ούτε από την Κορέα προς την Τουρκία για τον προηγούμενο κινητήρα των κορεατικών αρμάτων ο οποίος είχε κατασκευαστεί με γερμανική τεχνογνωσία.

Οι Τούρκοι έχουν προβεί ξανά στο παρελθόν σε παρόμοια μνημόνια συνεργασίας αλλά μετά από τόσες προσπάθειες, ουδένα έχει αποδώσει καρπούς στην τουρκική αμυντική βιομηχανία. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι στο πρόγραμμα πλέον εμπλέκεται η BMC και όχι η Otokar, η εταιρεία που στα τέλη της δεκαετίας του 00′ είχε αναλάβει το έργο της ανάπτυξης του ALTAY και είχε παράξει τα πρώτα πρωτότυπα οχήματα του τύπου αλλά το έργο κόλλησε για τους λόγους που προαναφέραμε. Το αν η εταιρεία τελικά παραγκωνίστηκε λόγω.. πολιτικών είναι άγνωστο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η αλλαγή εταιρείας που ασχολείται με το αντικείμενο επί σειρά ετών αλλά και η πρόθεση να γίνει μεταφορά κορεατικής τεχνολογίας στη χώρα για το πρόγραμμα των ALTAY, θα δείξει στο μέλλον αν θα κολλήσει κάπου ή όχι.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί