Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα διεμήνυσε πως δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στα σχέδια απόρριψης στον ωκεανό μολυσμένου νερού από τον κατεστραμένο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Φουκουσίμα, παρά τις «φωνές» διαμαρτυρίας άλλων χωρών, ακτιβιστών και αλιέων.
Ο Κισίντα, ο οποίος έκανε το πρώτο του ταξίδι στην περιοχή από τη στιγμή που ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα τον περασμένο μήνα, τόνισε πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής για τους ντόπιους ρίψη του νερού στον Ειρηνικό.
Τα ραδιενεργά υγρά απόβλητα -που αντλούνται από τον αντιδραστήρα και υφίστανται επεξεργασία για την απομάκρυνση των περισσότερων ραδιοενεργών υλικών- έχουν συσσωρευτεί στο σημείο από τη στιγμή της πυρηνικής καταστροφής μετά το φονικό τσουνάμι τού 2011. https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.485.1_en.html#goog_1113237673Advertisement: 0:11
Ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει φίδια στα οποία έχουν τοποθετήσει ειδικές συσκευές και δοσομετρητές, για να μετρήσουν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή γύρο από τις εγκαταστάσεις Νταϊτσί της Φουκουσίμα.
«Πιστεύω ακράδαντα πως το ζήτημα του νερού είναι κρίσιμο και δεν μπορεί να αναβληθεί» ανέφερε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.
Πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι νερού έχει αποθηκευτεί σε 1.000 δεξαμενές στο σημείο, με την διαχειρίστρια εταιρεία Tepco να έχει προειδοποιήσει πως ο χώρος θα έχει εξαντληθεί έως τα τέλη του 2022.
Προηγουμένως, η κυβέρνησης της Ιαπωνίας είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξάτμισης του ραδιενεργού νερού, απελευθερώνοντάς το στην ατμόσφαιρα, ωστόσο προτιμήθηκε ως πιο ασφαλής η λύση της απόρριψής του στο νερό.
Κυβέρνηση και Tepco είχαν γνωστοποιήσει τον περασμένο Απρίλιο πως οι διαδικασίες της απαλευθέρωσης του μολυσμένου νερού στον ωκεανό θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2023 και θα διαρκέσουν δεκαετίες έως την ολοκλήρωσή τους.
(lifo. gr – Guardian / photo: screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη εφοριακός που ενημέρωνε καταστηματάρχες για ελέγχους
- Ούτε σε ταινία: Φιαλίδιο με το ραδιενεργό Πολώνιο 210 βρέθηκε τυχαία σε “κυνήγι” πασχαλινών αυγών στη Γερμανία
- Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις μηνός Μαΐου 2026, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ
- Το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο χωράει μία ολόκληρη κωμόπολη
- Η Τεχεράνη μιλά όπως ακριβώς η Μόσχα – Τι ειπώθηκε για την πρόταση εκεχειρίας
- Το Ιράν θα συνεχίσει τον πόλεμο “για όσο καιρό οι πολιτικοί αξιωματούχοι το κρίνουν σκόπιμο”
- Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τρία αεροδρόμια στην Τεχεράνη
- ΔΕΣΦΑ: Τετραπλασιάστηκαν οι εξαγωγές φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2026
- Πιερρακάκης: Η Ελλάδα είναι σε καλή θέση για να απορροφήσει το σοκ από τη Μ. Ανατολή
- Λευκός Οίκος για Ιράν: Ο Τραμπ δεν έχει εγκρίνει την 45ήμερη εκεχειρία που πρότειναν μεσολαβητές
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
ΕΚΤ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΑΙΡΟΣ









