αναφέρεται στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας να πέσει σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αυτοί που απολύθηκαν είναι οι αναπληρωτές διοικητές Σεμίχ Τουμέν και Ουγούρ Ναμίκ Κιουτσούκ, καθώς και ένα άλλο μέλος της MPC, ο Αμπντουλάχ Γιαβάς.
Ο Ερντογάν διόρισε τον Ταχά Τσακμάκ ως αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον Γιουσούφ Τουνά ως μέλος της MPC, προστίθεται στην ίδια πηγή.
Αναλυτές βλέπουν την κίνηση αυτή ως μια νέα απόδειξη πολιτικής ανάμιξης από τον Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει εχθρός των επιτοκίων και ζητεί συχνά τη μείωσή τους.
Η ισοτιμία της λίρας έπεσε στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ των 9,1900 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση, χάνοντας 1% μέσα στην ημέρα. Μέχρι στιγμής φέτος η ισοτιμία της έχει μειωθεί κατά 19%, εξαιτίας ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική.
Αργότερα ανέκτησε κάποιες από τις απώλειες της ημέρας και στις 08:33 (ώρα Ελλάδας) η ισοτιμία της ήταν 9,1325 για ένα δολάριο.
Οι αλλαγές στην MPC έγιναν αφού η προεδρία είχε ανακοινώσει χθες, Τετάρτη, το βράδυ πως ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, δημοσιοποιώντας μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο Ερντογάν και δίπλα του ο διοικητής.
Πηγή δήλωσε στο Ρόιτερς πως τόσο ο Γιαβάς όσο και ο Κιουτσούκ είχαν αντιταχθεί τελευταία σε μερικές αποφάσεις που είχε λάβει η MPC ενώ ο Κιουτσούκ είχε επίσης ταχθεί τα προηγούμενα χρόνια εναντίον της πώλησης συναλλαγματικών αποθεμάτων για τη στήριξη της λίρας.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αυξήθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers το 2025 – Άγγιξαν τα 80 δισ. ευρώ
- Η πρόταση Έλληνα πολιτικού που ίσως φέρνει πιο κοντά τον Ευρωστρατό
- «Ταξιδάκι» Ζελένσκι στο Λονδίνο για… περισσότερα όπλα και πολιτική στήριξη
- Παρέμβαση Ρωσίας κατά ΗΠΑ και Ισραήλ σε σχέση με τους νεκρούς ηγέτες του Ιράν
- Πώς να αφαιρέσετε τον λεκέ λαδιού από το τζιν σας
- Νεκρός ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν, ανακοίνωσε το Ισραήλ
- Η Αυστρία μειώνει τον φόρο στη βενζίνη λόγω του πολέμου στο Ιράν
- «Κάψου, Βάαλ, κάψου» – Έγινε τυχαία αυτή η ανάρτηση;
- Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό πυλώνα – Κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης
- Μ. Συρεγγέλα: Θωρακισμένη και κατοχυρωμένη η χώρα – Οι συμφωνίες είναι διακρατικές και «όλα είναι στο φως»









