Ετήσια τέλη κυκλοφορίας έως 200 ευρώ για τα αυτοκίνητα ανάλογα με τον κυβισμό και έως 50 ευρώ για τις μοτοσικλέτες θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος για να μπορούν να κυκλοφορούν. Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου «Οδηγώντας με ασφάλεια» περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τα ιστορικά οχήματα, προκειμένου να εκσυχρονιστεί το πλαίσιο κυκλοφορίας, ιδιοκτησίας, ασφάλειας και καταγραφής των ιστορικών οχημάτων.
Ο χαρακτηρισμός ενός οχήματος ως όχημα ιστορικού ενδιαφέροντος γίνεται με σχετική βεβαίωση που χορηγείται αποκλειστικά από φορείς που εκπροσωπούν νόμιμα στην Ελλάδα, για οχήματα τουλάχιστον 30 ετών. Χορηγούνται άδειες και ειδικές πινακίδες κυκλοφορίας από τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών. Περιορίζεται δηλαδή ο ρόλος των νομικών προσώπων που χορηγούσαν μέχρι τώρα πινακίδες. Θα δίνουν απλώς τη βεβαίωση του χαρακτηρισμού.
Η άδεια κυκλοφορίας έχει διάρκεια πέντε έτη.
Τα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος θα κυκλοφορούν υπό τους όρους να περνούν ΚΤΕΟ σε ετήσια βάση και θα είναι ασφαλισμένα υποχρεωτικά. Επιτρέπεται να κυκλοφορούν στον μικρό δακτύλιο ενώ καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας, με εξαίρεση τα οχήματα άνω των 45 ετών και τα μηχανοκίνητα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος που δεν έχουν κατασκευαστεί για τη μεταφορά επιβατών. Ειδικότερα τα τέλη κυκλοφορίας:
· Επιβατικά αυτοκίνητα έως 999 κυβικά: 50 ευρώ
· Από 1000 έως 1999 κυβικά: 100 ευρώ
· Άνω των 2000 κυβικών: 200 ευρώ
· Μοτοσικλέτες έως 250 κυβικά: 20 ευρώ
· Μοτοσικλέτες πάνω από 250 κυβικά: 50 ευρώ
Καθιερώνεται ένα μεταβατικό στάδιο 18 μηνών ώστε να μην υπάρξει κενό στην κυκλοφορία των ιστορικών αυτοκινήτων. Σε ό,τι αφορά τον παλαιό στόλο οχημάτων των Ταξί, σύμφωνα με το υπουργείο όσα θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί λόγω παλαιότητας το 2019 και έχουν πάρει ήδη παράταση έως το τέλος του έτους, δεν θα έχουν δικαίωμα σε νέα παράταση άδειας κυκλοφορίας.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσανατολίζεται σε παράταση ενός έτους για όσα με βάση το όριο ηλικίας θα έπρεπε να αντικατασταθούν το 2020 και το 2021.
photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821
- Λάρισα: Διαμαρτυρίες συγγενών θυμάτων για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης των Τεμπών
- Ο μεγαλύτερος δικτυωτός πύθωνας στον κόσμο προκαλεί τρόμο και μόνο που τον αντικρίζεις (Photo)
- Πόλεμος κατά του Ιράν: Αμερικανός ειδικός δείχνει ποιός είναι ο «πιο ξεκάθαρος νικητής»
- Ο πρώτος άνθρωπος που τον…”χαστούκισε” ρομπότ – Τους πήρε σβάρνα! ΒΙΝΤΕΟ
- Στο μετρό της Μόσχας μετά από διακοπή στο ίντερνετ οι Ρώσοι έβγαλαν τα βιβλία! ΒΙΝΤΕΟ
- Τι είπε ο Πεσκόφ σε σχέση με μελλοντική επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Μόσχα
- Οι εγκάρδιες ευχές του Πούτιν προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν
- Στ. Καφούνης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν χρειάζονται μόνο σωστή διάγνωση, αλλά και ειδικές, άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις
- «Σταμάτα, σταμάτα!»: Ανατριχιαστικό ηχητικό στιγμιότυπο πριν το αεροπλάνο συγκρουστεί με πυροσβεστικό στο Κουίνς









