Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι δήλωσε στους Δυτικούς διπλωμάτες στη διάρκεια των συναντήσεών τους τις τελευταίες ημέρες στη Ντόχα ότι «η αποδυνάμωση της αφγανικής κυβέρνησης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, διότι αυτό ενδέχεται να επηρεάσει άμεσα την παγκόσμια ασφάλεια και να προκαλέσει οικονομική μετανάστευση», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες Τρίτη.
Οι Ταλιμπάν ανέτρεψαν την αφγανική κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο, έπειτα από 20 χρόνια. Έκτοτε η διεθνής κοινότητα επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στο Αφγανιστάν: οι τράπεζες της χώρας έχουν έλλειψη ρευστότητας και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πληρώνονται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μουτάκι δήλωσε στη συνάντηση στη Ντόχα: «Ζητάμε επίμονα από τις χώρες του κόσμου να άρουν τις κυρώσεις και να επιτρέψουν στις τράπεζες να λειτουργήσουν κανονικά, προκειμένου οι οργανώσεις αρωγής και η κυβέρνηση να μπορέσουν να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων τους μέσω των δικών τους πόρων και της διεθνούς βοήθειας».
Οι χώρες της Ευρώπης κυρίως φοβούνται ότι σε περίπτωση κατάρρευσης της αφγανικής οικονομίας πολλοί Αφγανοί θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη, ασκώντας πίεση στις γειτονικές χώρες όπως το Πακιστάν και το Ιράν, και στη συνέχεια στα σύνορα της ΕΕ.
Η Ουάσινγκτον και η ΕΕ έχουν δηλώσει έτοιμες να στηρίξουν ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες στο Αφγανιστάν, όμως αποφεύγουν να στηρίξουν άμεσα τους Ταλιμπάν, εφόσον αυτοί δεν δεσμεύονται ότι θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των γυναικών.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Μασκοφόρος άντρας μαχαίρωσε τυχαία μια μητέρα στο δρόμο – ΒΙΝΤΕΟ
- Έγινε ρουτίνα και ο πόλεμος στις μέρες μας, vid
- Γ. Αυτιάς σε Κομισιόν: «Να ανακληθεί η απόφαση της Deutsche Welle σχετικά με την κατάργηση του ελληνικού προγράμματος»
- Αγορά ακινήτων: Το 25% έως 35% των συναλλαγών σε ακίνητα υπερπολυτελείας δεν γίνεται μέσω αγγελιών
- Θα “αναστήσουν” τον Βαλ Κίλμερ για να παίξει σε νέα ταινία!
- Ο Τραμπ απειλεί να «ανατινάξει» το μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου του Ιράν μετά τις επιθέσεις στο Κατάρ
- Το υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ ζητεί να εγκριθεί κονδύλι 200 δις για να χρηματοδοτηθεί ο πόλεμος στο Ιράν
- Σε παύση βρίσκονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, σύμφωνα με ρωσική εφημερίδα
- Κων. Κυρανάκης: Στα 3.600 τα δημόσια σημεία φόρτισης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Ένταση με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ
- Σε προσωρινή μείωση των φόρων στα καύσιμα προχωράει η ιταλική κυβέρνηση









