Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης Maine-Syracuse Longitudinal Study (MSLS) και δημοσιεύεται στο International Dairy Journal, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του γαλακτοκομικού σχετίζεται με μειωμένες τιμές της αρτηριακής πίεσης και, συνεπώς, αποτελεί μια δυνητικά ισχυρή παρέμβαση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως, καθώς και για το έμφραγμα και τον διαβήτη.
Η ερευνητική ομάδα ανέτρεξε σε συγχρονικά δεδομένα 915 ενηλίκων με διάμεση ηλικία τα 62,1 έτη από τη μελέτη MSLS, 62% εκ των οποίων υπερτασικοί με τιμές αρτηριακής πίεσης 140/90 mmHg.
Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέθηκε με μέτρια αλλά στατιστικά σημαντική μείωση στις τιμές της συστολικής αρτηριακής πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς, επίδραση που δεν παρατηρήθηκε ωστόσο στους συμμετέχοντες με φυσιολογικές τιμές. Σημειώνεται ότι τα ευρήματα προέκυψαν κατόπιν συνεκτίμησης παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, η άσκηση και άλλες μεταβλητές αναφορικά με τη διατροφή.
Παλαιότερες μελέτες της ομάδας που συμμετέχει στην MSLS έχουν διαπιστώσει θετικές επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής από τη νοητική λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφροπάθειας.
(ygeiamou)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Β. Κικίλιας: Έργα λιμενικών υποδομών ύψους 3,76 εκατ. ευρώ σε Σπέτσες και Ζάκυνθο
- Τα έργα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης
- Έκτακτα μέτρα προστασίας των αστέγων από το ψύχος λαμβάνει ο Δ. Θεσσαλονίκης
- Ιανουάριος 2026: Ο καθοριστικός μήνας για μέλλον του Μάτσου Πίτσου ως ένα από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου
- Πώς είναι η υγεία του θρύλου της F1 Μίκαελ Σουμάχερ 12 χρόνια μετά το ατύχημα στο σκι
- Παρέμβαση του Κρεμλίνου μετά την χθεσινή απόπειρα επίθεσης κατά της κατοικίας του Πούτιν
- ΥΠΠΟ: Ολοκληρώθηκε η Α’ φάση του πιλοτικού έργου της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης
- Θ. Κοντογεώργης για αγρότες: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα διαλόγου αλλά….»
- Απίστευτο βίντεο από Βραζιλία: Οδηγός πάτησε λάθος πεντάλ και κόλλησε άντρα σε τοίχο!
- Γιατί το 2026 θα είναι η καλύτερη χρονιά για να δούμε το Βόρειο Σέλας – Η σχέση με το ηλιακό μέγιστο
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΕΡΓΑ
ΑΣΤΕΓΟΙ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΣΠΙΤΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΚΙΝΗΤΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ









