Από τη Γαλλία και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον αμερικανικό παράγοντα και την αντίδρασή του στο άκουσμα της αγοράς των γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις ΗΠΑ με τις οποίες η συνεργασία είναι αγαστή και στρατηγικής συμμαχίας ενώ ανέφερε ότι τα νέα πλοία είναι απαραίτητα και για τα καθήκοντα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.
Η σημαντική είδηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός αφορά την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας(MDCA) με τις ΗΠΑ η οποία είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί σε επίσημη συνάντηση στις 14 Οκτωβρίου. Το τελευταίο διάστημα αναφέρονται αρκετά προβλήματα στην υπογραφή της νέας MDCA καθώς η ελληνική πλευρά δείχνει διατεθειμένη να δώσει παραπάνω βάσεις, στη λογική περασμένων δεκαετιών, με τις ΗΠΑ να μην κάνουν αποδεκτές όλες τις προτάσεις της Αθήνας.
Η Αθήνα διακινούσε τις προηγούμενες μέρες ότι η υπογραφή της νέας συμφωνίας μπορεί να καθυστερήσει χρονικά και μάλιστα δε θα ήτο πενταετούς διαρκείας, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ πάντα σε τέτοιου είδους συμφωνίες αλλά, μονοετούς διαρκείας. Αρκετοί συνέδεαν μάλιστα τη συνθήκη και με την πιθανή επιλογή του αμερικανικού πακέτου φρεγατών και τυχόν πλοίων ενδιάμεσης λύσης αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει και πιθανότατα η ελληνική πλευρά, μετά τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία θα υπαναχωρήσει σε κάποιες από τις απαιτήσεις της απέναντι στις ΗΠΑ εξ ού και η δήλωση του Πρωθυπουργού από τη Γαλλία για υπογραφή πενταετούς διαρκείας MDCA.
Η Αθήνα ζητούσε από τις ΗΠΑ περισσότερα εχέγγυα για αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, με στόχο την αναθεωρητική Τουρκία, τα οποία και φυσικά δε θα μπορούσαν να γίνουν από τη στιγμή που οι ΗΠΑ ακολουθούν πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στους δύο συμμάχους τους με ένα μεγαλύτερο βάρος στην Τουρκία για ευνόητους λόγους. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το ψηφιδωτό του παρασκηνίου πίσω από την υπογραφή της νέας MDCA, ζήτημα το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες λίγες εβδομάδες.