«Το πολωνικό νομοσχέδιο για τη ραδιοτηλεόραση στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα. Έχουμε ανάγκη ένα νόμο σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλη την ΕΕ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να υποστηρίξουμε το κράτος δικαίου», αντέδρασε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, που είναι αρμόδια για τις αξίες, με σχόλιο στο λογαριασμό της στο Twitter.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατήγγειλε «το αρνητικό μήνυμα» για την ελευθερία του Τύπου που στέλνει η ψήφιση στην Πολωνία ενός αμφιλεγόμενου νόμου για τα μέσα ενημέρωσης.
«Το πολωνικό νομοσχέδιο για τη ραδιοτηλεόραση στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα. Έχουμε ανάγκη ένα νόμο σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλη την ΕΕ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να υποστηρίξουμε το κράτος δικαίου», αντέδρασε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, που είναι αρμόδια για τις αξίες, με σχόλιο στο λογαριασμό της στο Twitter.
«Ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης και η διαφορετικότητα στις απόψεις είναι αυτό που οι ισχυρές δημοκρατίες καλωσορίζουν και όχι αυτό που καταπολεμούν», πρόσθεσε.
«Ο νέος πολωνικός νόμος είναι μια σοβαρή επίθεση εναντίον της ελευθεράς του Τύπου. Η Πολωνία έδειξε πριν από 30 χρόνια τον δρόμο της ελευθερίας και του πλουραλισμού. Ας υπεραπιστούμε αυτές τις κοινές και θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες», επαύξησε επίσης στο Twitter ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.
Ο νόμος για τα μέσα ενημέρωσης, που αναφέρεται ως «Lex TVN» και ψηφίστηκε χθες, Τετάρτη, από το κοινοβούλιο, δέχτηκε τα πυρά της πολωνικής αντιπολίτευσης, η οποία τον θεωρεί απειλή για την ελευθερία του Τύπου και εκτιμά πως θα επιβαρύνει πολύ τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Πολωνία διαλύθηκε εξαιτίας αυτού του νόμου, καθώς αποχώρησε απ’ αυτόν ένα κόμμα. Όμως το σχετικό νομοσχέδιο υιοθετήθηκε, με 228 ψήφους έναντι 216, χάρη στις ψήφους των βουλευτών του αντισυστημικού σχηματισμού Kukiz 15.
Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ο νόμος αυτός είναι απαραίτητος για να εμποδισθούν ξένες εχθρικές δυνάμεις να πάρουν τον έλεγχο μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία. Απαγορεύει σε μη ευρωπαϊκές εταιρείες να διαθέτουν ποσοστό άνω του 49% σ’ ένα πολωνικό μέσο ενημέρωσης.
Ο εν λόγω νόμος μπορεί να αναγκάσει τον αμερικανικό όμιλο Discovery να πωλήσει το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής του στο ιδιωτικό πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN, που είναι συχνά επικριτικό έναντι της συντηρητικής κυβέρνησης.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την Τετάρτη το βράδυ τη «βαθειά ανησυχία» του για την ψήφιση αυτού του νόμου.
Πηγή: skai / photo: unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την αρχή μίας… ακόμα πιο «Νέας Τάξης Πραγμάτων» – Vid
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ημερίδα στις 26/2, για τα ευρήματα της έρευνας στις τραπεζικές καταθέσεις
- Ζαχάροβα: Ο κόσμος κανονικά πρέπει να ζητήσει τη σύλληψη του Ζελένσκι
- Ο πατινέρ Μαξίμ Ναούμοφ που έχασε τους γονείς του σε αεροπορικό δυστύχημα συγκινεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, vid
- Αφρικανικά κράτη: «Η εξολόθρευση του παλαιστινιακού λαού πρέπει να σταματήσει»
- Είκοσι έξι ιατρεία Καρδιογκολογίας λειτουργούν από το 2023 στην Ελλάδα
- Οργισμένοι γονείς κόντεψαν να λιντσάρουν τους ιδιοκτήτες του μπαρ στο Κρανς – Μοντανά: “Σκότωσες τον γιο μου!”, vid
- Πάνω από 4 τόνοι ακατάλληλου κρέατος κατασχέθηκαν την Τσικνοπέμπτη στην Αττική
- Σοκ στη Βραζιλία: Πυροβόλησε τα 2 παιδιά του και αυτοκτόνησε όταν έμαθε την απιστία της συζύγου του
- Με το «δεξί» το 2026 για «Ελ. Βενιζέλος», 14 περιφερειακά αεροδρόμια Fraport και 24 αεροδρόμια ΥΠΑ
Κύρια Θέματα









