Ο καπνός από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στη χώρα μας έχει επιβαρύνει τις ατμοσφαιρικές συνθήκες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα Αντικύθηρα, όπως δείχνει μελέτη της ομάδας ReaCT του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παρατηρητηρίου ΠΑΓΓΑΙΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου στα Αντικύθηρα, ο φόρτος των αιωρούμενων σωματιδίων καπνού στην ατμοσφαιρική στήλη είναι έξι φορές μεγαλύτερος του μέσου όρου που παρατηρείται τον Αύγουστο.
Επίσης, όπως δείχνουν οι μετρήσεις του Ινστιτούτου, που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NASA-AERONET, οι στρωματώσεις του καπνού μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές σε ύψη έως των 3 χλμ, επηρεάζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες σε αποστάσεις που φτάνουν έως και την Αφρική.
Χαμηλές σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής οι συγκεντρώσεις σωματιδίων το τελευταίο 24ωρο
Κατά το τελευταίο 24ωρο οι συγκεντρώσεις σωματιδίων παραμένουν χαμηλές σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής και διαφαίνεται τάση επαναφοράς τους στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). Επισημαίνει πάντως ότι «τα επίπεδα της σωματιδιακής ρύπανσης μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή ανάλογα με την κατεύθυνση και ένταση των ανέμων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την χωρική εξέλιξη των πυρκαγιών».
Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στις 3 Αυγούστου στο Βορειοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου, από στοιχεία του δικτύου αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ, προκύπτουν τα ακόλουθα σχετικά με τη διακύμανση των μέσων ωριαίων επιπέδων συγκέντρωσης λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στην Αττική κατά το τελευταίο διήμερο:
* Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τέταρτη και πέμπτη μέρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, παρατηρήθηκε πλέον γενικότερη βελτίωση των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης σε όλο το Λεκανοπέδιο, μετά την επιδείνωση των πρώτων ημερών.
* Μικρή σε διάρκεια επιβάρυνση παρατηρήθηκε κατά τις μεταμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (με μέγιστες τιμές μεταξύ 50 και 100 μg m-3), σε όλους τους τομείς, πλην του Νότιου.
* Τις πρώτες πρωινές ώρες τις Κυριακής υπήρξε παροδική αύξηση των επιπέδων σε θέσεις του Βόρειου και Κεντρικού τομέα, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των Αχαρνών, όπου οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν τα 100 μg m-3, για μικρό χρονικό διάστημα.
Πηγή: protothema / photo intime
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Βορίδης για αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»
- Εντυπωσιακά βίντεο: Το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου στον κόσμο άνοιξε τις πύλες του!
- Χάρηκε η Μελόνι με την απόφαση για δάνειο 90 δις ευρώ στην Ουκρανία
- Την αναστολή του προγράμματος παροχής βίζας μέσω λοταρίας ζήτησε Υπουργός του Τραμπ
- Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι παραγωγοί στη Δυτική Μακεδονία – Στο πλευρό τους οι ιδιοκτήτες ταξί
- Εμπορία ανθρώπων – Θεσσαλονίκη: Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν οι συλληφθέντες
- Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε κάνναβη στην Αττική
- Το TikTok υπέγραψε συμφωνία για να αποφύγει την απαγόρευσή του στις ΗΠΑ
- Σκληρή γλώσσα από τον Μεντβέντεφ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ
- Ο βασιλιάς Κάρολος επισκέφθηκε μπυραρία του Λονδίνου και…τα «έτσουξε», vid









