Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα η νομοθεσία που επιτρέπει την ευθανασία στην Ισπανία, καθιστώντας τη μία από τις λίγες χώρες που επιτρέπει σε ασθενείς με ανίατες ασθένειες να επιλέξουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
Η νομοθεσία αυτή «απαντάει σε ένα κοινωνικό αίτημα και περιλαμβάνει εγγυήσεις» όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε σχετική ανακοίνωση.
Ειδικότερα, η Ισπανία γίνεται η τέταρτη χώρα της Ευρώπης που αποποινικοποιεί την ευθανασία, μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
Σημειώνεται επίσης πως το νομοσχέδιο αποτελούσε προτεραιότητα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο τον Μάρτιο.
Με βάση τον νόμο, η ευθανασία επιτρέπεται όταν ο ασθενής λαμβάνει μόνος του μια δόση σκευάσματος που του έχει συνταγογραφηθεί για να πεθάνει και σε περιπτώσεις που «πάσχει από μια σοβαρή και ανίατη ασθένεια» ή έχει «χρόνιους πόνους που τον καθιστούν ανίκανο».
Ο νόμος έχει αυστηρούς όρους: το άτομο, Ισπανός ή κάτοικος Ισπανίας, πρέπει να «έχει πλήρη συνείδηση» όταν λαμβάνει την απόφαση να πεθάνει, ενώ το αίτημά του πρέπει να γίνεται γραπτώς «χωρίς εξωτερική πίεση» και να επαναληφθεί 15 ημέρες αργότερα.
Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να απορρίψει το αίτημα εάν εκτιμήσει πως δεν πληρούνται τα κριτήρια ή ότι ο ασθενής δεν έχει πλήρη συνείδηση, ενώ το αίτημα εξετάζει και δεύτερος γιατρός και χρειάζεται και η δική του έγκριση ώστε έπειτα να λάβει το «πράσινο φως» από επιτροπή.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ολλανδία: Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
 - Νέο κόλπο! Μετατρέπουν τα σπίτια από “χρέπια” σε “παλάτια” με τη βοήθεια της ΑΙ για να τα νοικιάσουν
 - ΠΑΣΟΚ: Πολιτική αλαζονεία από την κυβέρνηση η αναβολή της συνεδρίασης για τα ΕΛΤΑ
 - Φρίκη στις ΗΠΑ: Γονείς και γιαγιά βασάνισαν και δολοφόνησαν 8χρονο – Τον βρήκαν σε ψυγείο
 - Αναβάλλεται η προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για τα ΕΛΤΑ
 - Το κρυφό ταλέντο της Έμμα Στόουν είναι ότι… φέρνει γούρι στον Ολυμπιακό, vid
 - ΕΛΤΑ: Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος
 - Σοκ στη Χαλκίδα: Βγήκαν τα μαχαίρια σε συμπλοκή για οπαδικές διαφορές – Νεκρός ένας 23χρονος
 - Εντολή Πούτιν για να εκτοξευθεί περισσότερο η Ρωσία – Ζαλίζουν οι αριθμοί
 - Κακλαμάνης: Τι δήλωσε για τις παρεμβάσεις «γαλάζιων βουλευτών» για τα ΕΛΤΑ και για τον «κόφτη» στη Βουλή
 
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					
					








