Μια συγκλονιστική ιστορία 14χρονου από τη Θεσσαλονίκη που έπεσε θύμα τραγικής εκμετάλλευσης από τα ίδια του τα αδέλφια, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με αφορμή την 12η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας.
Η περιπέτεια του 14χρονου Α. άρχισε όταν ήταν πολύ μικρός, όταν είχε υποχρεωθεί από τα μεγαλύτερα αδέρφια του να ζητιανεύει όλη τη μέρα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Όταν δεν μπορούσε να συγκεντρώσει το ποσό που του ζητούσαν τα αδέρφια του, τον έδερναν ή τον έδιωχναν από το σπίτι.
Η οικογένειά του ανάγκασε τον Α. να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, προκειμένου να είναι ευκολότερα ελεγχόμενος και να επαιτεί, με αποτέλεσμα να εθιστεί βρίσκοντας στα ναρκωτικά τον μοναδικό τρόπο για να ξεφεύγει από την αθλιότητα.
Την πρώτη φορά που τον εντόπισαν οι ομάδες της ΑΡΣΙΣ ανέλαβαν την υποστήριξή του, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να απεξαρτηθεί, οπότε ο Α. επέστρεψε στο κακοποιητικό για τον ίδιο οικογενειακό του περιβάλλον. Ήταν θέμα χρόνου να αρχίσει πάλι να επαιτεί. Όμως πλέον τα αδέρφια του ζητούσαν περισσότερα χρήματα από όσα μπορούσε να μαζέψει κι έτσι μάλωσε μαζί τους και έφυγε από το σπίτι. Κοιμήθηκε σε δρόμους, ονειρεύτηκε μια ήσυχη ζωή, του έλειπαν παρόλα αυτά οι δικοί του, αλλά πλέον ήταν αναγκασμένος –εφόσον ήθελε να επιβιώσει – να απομακρυνθεί από το οικογενειακό του περιβάλλον.
Ύστερα από πολλές περιπέτειες το παιδί πλέον βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον.
Το προφίλ των κακοποιημένων παιδιών
Την τελευταία διετία η Κινητή Μονάδα Κοινωνικής Παρέμβασης της ΑΡΣΙΣ εντόπισε συνολικά 137 ανήλικους να εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για παιδιά που δεν παίζουν, δεν πηγαίνουν στο σχολείο και δεν απολαμβάνουν την παιδική τους ηλικία. Η καθημερινότητά τους περιστρέφεται γύρω από την κάλυψη των υποχρεώσεων που έχουν φορτωθεί από όσους τα εκμεταλλεύονται, οι οποίοι συχνά είναι η ίδια η οικογένειά τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΡΣΙΣ, στη Θεσσαλονίκη τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά ωθούνται στην επαιτεία σε κεντρικούς δρόμους όπως η Εγνατία και η Τσιμισκή σε ώρες αιχμής, ενώ τα μεγαλύτερα πωλούν μικροαντικείμενα ή παίζουν κάποιο μουσικό όργανο συνήθως στη Λεωφόρο Νίκης, την πλατεία Αριστοτέλους, την περιοχή της Βαλαωρίτου και των Λαδάδικων.
Τα ανήλικα θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης έχουν κυρίως ελληνική, βουλγαρική, ρουμάνικη και αλβανική καταγωγή. Όσα κατάγονται από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες ταξιδεύουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα από και προς την Ελλάδα, προκειμένου να εργαστούν για λογαριασμό των εκμεταλλευτών τους
Τα ανήλικα βιώνουν τον εκφοβισμό, την ψυχολογική και τη σωματική βία και σε ακραίες περιπτώσεις ωθούνται στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, προκειμένου να λειτουργούν πειθήνια για περαιτέρω έλεγχο των ανήλικων θυμάτων.
ethnos/ photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλία: Απόφαση της τελικής επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Daniel
- Ρομπότ που παίζει μπάντμιντον σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στην Κίνα – Δείτε το βίντεο
- Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στον Έβρο – Ενισχύεται το μπλόκο στο Τελωνείο των Κήπων
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε απορρίμματα κοντά στη Σχολή Δικαστών στην περιοχή της Μίκρας
- Kλόντια Σίφερ: Το συγκινητικό «αντίο» στη Μπριζίτ Μπαρντό
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5,3% στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο
- Η Ουάσινγκτον δεσμεύεται με χρηματοδότηση 2 δισεκ. δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια στα Ηνωμένα Έθνη
- Ηράκλειο: Σύγχρονος βιοϊατρικός εξοπλισμός στο ΠΑΓΝΗ ύψους 5 εκ. ευρώ
- Στ. Καλαφάτης: Η χώρα μας μπορεί να μετεξελιχθεί σε HUB νέων τεχνολογιών και καινοτομίας στη ΝΑ Ευρώπη
- Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία θέλει ο Ζελένσκι









