Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα νόμο, ο οποίος επισημοποιεί την έξοδο της Ρωσίας από τη συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών Ανοικτοί Ουρανοί, μια συμφωνία που επιτρέπει πτήσεις επιτήρησης από μη οπλισμένα αεροπλάνα πάνω από τις χώρες που έχουν υπογράψει την εν λόγω συμφωνία.
Η Ρωσία ήλπιζε ότι ο Πούτιν και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορούσαν να συζητήσουν τη συνθήκη, όταν συναντηθούν αργότερα αυτό το μήνα σε σύνοδο κορυφής στη Γενεύη.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, όμως, ενημέρωσε τον Μάιο τη Μόσχα ότι δεν θα επανενταχθεί στη συνθήκη, από την οποία η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποσυρθεί την περασμένη χρονιά.
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συνθήκη «αναστάτωσε σημαντικά την ισορροπία συμφερόντων» μεταξύ των χωρών της συνθήκης και υποχρέωσε τη Ρωσία να αποσυρθεί απ’ αυτή.
«Αυτό προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην τήρηση της συνθήκης και στη σημασία της για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και διαφάνειας, δημιουργώντας μια απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας», ανέφερε το Κρεμλίνο σε σχόλιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.
Η Μόσχα ήλπιζε ότι ο Μπάιντεν θα ανέτρεπε την απόφαση του προκατόχου του. Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν άλλαξε στάση και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη, κάτι που η Μόσχα αρνείται. Τον Ιανουάριο η Ρωσία ανακοίνωσε τα δικά της σχέδια να αποχωρήσει από τη συνθήκη και η κυβέρνηση κατέθεσε τον περασμένο μήνα στο κοινοβούλιο νομοθεσία για να επισημοποιήσει την αποχώρησή της.
Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση των ΗΠΑ να μην επανενταχθούν στη συνθήκη χαρακτηρίζοντάς την «πολιτικό λάθος» και προειδοποίησαν πως η κίνηση αυτή δεν θα δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα πρόσφορη για συνομιολίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών αργότερα αυτό το μήνα στη σύνοδο κορυφής της Γενεύης.
photo vid screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νύχτα μπλακ άουτ και εκρήξεων στο Κίεβο, vid
- Κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Χιλιάδες ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων –
- Ο Χρήστος Τζόλης στoυς κορυφαίους της Ευρώπης – Σπάει κοντέρ
- Περού: Νέα δολοφονία 34χρονου δημοσιογράφου – Είναι η τέταρτη από την αρχή του έτους
- Δυνατή χιονοθύελλα έπληξε τη Νέα Υόρκη ντύνοντας τα πάντα στα λευκά, vid
- Ο Ζελένσκι εκτοξεύει απειλές κατά της Λευκορωσίας, συμμάχου του Πούτιν
- Καιρός σήμερα: Πτώση της θερμοκρασίας, ισχυροί άνεμοι και συννεφιά – Πού θα βρέξει
- Λαβρόφ σε παιδί που ζήτησε δώρο υδρόγειο: «Περίμενε να χαράξουμε τα σύνορα», vid
- Ο ουρανός της Αθήνας φώτισε με 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών» – ΦΩΤΟ
- Σκηνές τρόμου στη Γαλλία: Νεαρός άνδρας μαχαίρωσε τρεις γυναίκες σε σταθμούς του μετρό στο Παρίσι
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΚΑΙΡΟΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ
ΡΕΥΜΑ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
ΑΠΕΡΓΙΑ
ΜΕΤΡΟ
ΑΓΡΟΤΕΣ
VOUCHER
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ









