σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και ζητάει από την κυβέρνηση, την αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και την παράταση ισχύος του νόμου Κατσέλη, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη λειτουργίας του φορέα.
Η Ένωση υπενθυμίζει ότι από την 1η Ιουνίου 2021, τέθηκε σε ισχύ και για τα φυσικά πρόσωπα, ο νέος πτωχευτικός κώδικας (ν. 4738/20). «Ένα νομοθέτημα που καταργεί όλες τις παλαιότερες προστατευτικές ρυθμίσεις όπως του Νόμου Κατσέλη και διακόπτει οριστικά την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Στο νόμο αυτό, μεταξύ άλλων, εξηγεί η Ένωση ότι, προβλέπεται πως ο οικονομικά ευάλωτος οφειλέτης ο οποίος πτώχευσε ή εκκρεμεί σε βάρος του πλειστηριασμός, μπορεί να ζητήσει την αγορά της πρώτης κατοικίας του από το «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» προκειμένου, μετά την πτώχευση ή την ικανοποίηση των πιστωτών από τον πλειστηριασμό, να παραμείνει στην οικία του σαν ενοικιαστής (και στο μέλλον να την ξανααποκτήσει).
Πλην, όμως, ο φορέας αυτός δεν έχει συσταθεί ακόμα και είναι άγνωστο πότε τελικά θα δημιουργηθεί. «Είναι δηλαδή, ανενεργή ακόμα και η ελάχιστη προστασία που προβλέπει ο νόμος αυτός για τους ευάλωτους οφειλέτες, με αποτέλεσμα η πρώτη κατοικία να κινδυνεύει άμεσα με πλειστηριασμό και οριστική απώλεια», σημειώνει η Ένωση και καλεί τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών να αναστείλουν άμεσα τη διενέργεια πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και να παραταθεί η ισχύς του Νόμου Κατσέλη (Ν. 3869/2010) τουλάχιστον μέχρι τη δημιουργία και έναρξη λειτουργίας του «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης».
Σε αντίθετη περίπτωση, χιλιάδες ευάλωτοι οφειλέτες, που θα μπορούσαν να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους, θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες».
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ενεργειακός «πόλεμος» – Ο Όρμπαν πήρε απόφαση «φωτιά» κατά της Ουκρανίας
- Ο Σάντσεθ δηλώνει ότι ο Νετανιάχου θέλει να προκαλέσει στον Λίβανο “την ίδια καταστροφή” με τη Γάζα
- Αφιέρωμα της New York Post στις ανθισμένες ροδακινιές της Ελλάδας: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» – ΦΩΤΟ
- Τι έτρωγαν οι μη προνομιούχοι κάτοικοι της Μεσοποταμίας πριν από 5.000 χρόνια; Ερευνητές λένε ότι έχουν την απάντηση
- Ξένος ρωτάει τους Ινδούς πού να πετάξει τα σκουπίδια και παίρνει επική απάντηση! vid
- Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας – ΦΩΤΟ
- Ν. Κακλαμάνης για την 25η Μαρτίου: Η συνέχεια του ’21 αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή για τον ιστορικό αγώνα των ηρώων του
- Οι Βρετανοί σκίουροι το έριξαν στο…άτμισμα! Viral βίντεο
- Ιράν και ΗΠΑ: Γίνονται τελικά διαπραγματεύσεις; Ποιά είναι η αλήθεια;
- Η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της ένα “φάσμα επιλογών” απέναντι στο ενεργειακό σοκ, λέει η Κριστίν Λαγκάρντ









