Δίπλα-δίπλα ο Δένδιας με τον «φίλο Μεβλούτ»! «Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Ώρα μηδέν για το Αιγαίο – ΒΙΝΤΕΟ

Ο «φίλος Μεβλούτ» στην Αθήνα για τα καθέκαστα...

Νεότερη Ενημέρωση

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή τους.

Συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, ανέφερε ο Νίκος Δένιδας και σημείωσε πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαν επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid 19, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφτούν τις χώρες μας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρόεδρου Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

«Σ’ ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε Νίκο Δένδια» απάντησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ«Ευχαριστώ που έδειξες κατανόηση στην επιτάχυνση των συζητήσεων για τον αγώνα της Αναντολού Εφές με την Μπαρτσελόνα. Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία οικονομικής συνεργασίας που συζητήθηκαν στην Καβάλα. Μας βρισκει απόλυτα σύμφωνους και θέλω επί τη ευκαιρία να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας».

«Συμφωνήσαμε την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών που γίνονται με διαφορετικά εμβόλια» είπε ακόμη.

«Οπως προείπε και ο ομόλογός μου, προβλέπεται η συνάντηση των επικεφαλής των κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν και χρειάζονται επίλυση, με σεβασμό στο Δίκαιο και στα κοινά συμφέροντα» υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους» κατέληξε.

====================================================================================================================

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιήθηκε στο Mέγαρο Μαξίμου.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες συζήτησαν σε καλό κλίμα. Μάλιστα διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σε λίγο ο κ.Τσαβούσογλου θα συνομιλήσει επισήμως με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, ενώ περίπου στις 13:15 θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις.

Ο Τούρκος υπουργός έφυγε δευτερόλεπτα πριν το προγραμματισμένο ραντεβού από το ξενοδοχείο του στο κέντρο της Αθήνας και κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας έφθασε στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Στο πλατύσκαλο τον υποδέχθηκε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ενώ έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία.

Στην συνέχει σε μία ΑΚΡΩΣ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, Δένδιας και Τσαβούσογλου πήγαν με τα πόδια παρέα από το Μαξίμου μέχρι το ΥΠΕΞ, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί!

Η Τουρκία θέλει να συζητήσει τα πάντα, η Ελλάδα φέρεται να επιμένει στο Διεθνές Δίκαιο, την ώρα όμως που για την Κύπρο η Ελλάδα έχει αποδεχθεί σχέδιο τύπου Ανάν με διζωνική-δικοινοτική ομοσποσνδία.

Ο ερχομός του τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα γίνεται μετά την χθεσινή προκλητική μέρα εις βάρος του Ελληνικού λαού, καθώς οι Τούρκοι πήγαιναν όπου ήθελαν, ενώ οι Έλληνες, δημοσιογράφοι και πολίτες, είχαν αποκλειστεί ή ακόμα και κρατηθεί σε αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να δοθεί, εκ των πραγμάτων, πολιτική αβάντα στην παρουσία των αξιωματούχων της Άγκυρας στην ακριτική περιοχή της Ελλάδας (ΕΔΩ).


ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί