Το τέμενος, ύψους 30 μέτρων, που συνδυάζει το οθωμανικό στιλ με σύγχρονα υλικά, μπορεί να υποδεχθεί 4.000 άτομα. Αλλά σήμερα, οι κάποιες χιλιάδες ενθουσιώδεις πιστοί δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο εσωτερικό και προσευχήθηκαν στους γύρω χώρους.
Με το τέμενος αυτό, ο Ερντογάν βάζει την σφραγίδα του στην πασίγνωστη πλατεία Ταξίμ του κέντρου της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιώντας ένα όνειρο τριάντα ετών.
Από την εποχή που ήταν δήμαρχος του τουρκικής μεγαλούπολης, ο Ερντογάν επαναλάμβανε εμμονικά ότι ένα τέμενος απουσιάζει από την πλατεία Ταξίμ, όπου το μόνο ορατό κτίριο θρησκευτικής λατρείας εκεί είναι μία ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία (εννοώντας μάλλον την εκκλησία της Αγίας Τριάδας).
Η οικοδόμηση του τεμένους, που ξεκίνησε το 2017, προκάλεσε έντονες επικρίσεις, καθώς ορισμένοι κατηγορούσαν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει να εξισλαμίσει την χώρα και να υποσκελίσει τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.
Πλέον, το επιβλητικό τέμενος του Ερντογάν επισκιάζει το Μνημείο της Δημοκρατίας της πλατείας Ταξίμ με τα αγάλματα των σημαντικών προσωπικοτήτων του πολέμου της τουρκικής ανεξαρτησίας με επικεφαλής τον Μουσταφά Κεμάλ.
Αφού ανακοίνωσε ότι τα εγκαίνια του τεμένους θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του ραμαζανιού, ο Ερντογάν, μανιώδης των συμβολικών ημερομηνιών, αποφάσισε τελικά να κάνει τα εγκαίνια την ημέρα της έναρξης των τεράστιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013, που ονομάσθηκαν κίνημα του Γκεζί, είχαν ως επίκεντρο την πλατεία Ταξίμ και καταπνίγηκαν στο αίμα.
Τα εγκαίνια τοποθετήθηκαν επίσης την παραμονή της επετείου της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, που μνημονεύεται ευσυνείδητα κάθε χρόνο από τον νοσταλγό της παρελθούσας οθωμανικής δόξας πρόεδρο.
Η οικοδόμηση του τεμένους εντάσσεται επίσης στην μακρά σειρά κινήσεων που κάνει ο Ερντογάν για να ικανοποιήσει την συντηρητική και θρησκευόμενη εκλογική του βάση, σε ένα περιβάλλον δυσαρέσκειας εξαιτίας της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτός ήταν και ο λόγος πίσω από την μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η χώρα που μπορεί να αλλάξει το «παιχνίδι» ακόμα και αν τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ιράν
- Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΝ Στ. Παπασταύρου για το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ
- Η Τεχεράνη “δεν βλέπει κανέναν λόγο να διαπραγματευτεί” με τις ΗΠΑ, λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
- ΠΟΜΙΔΑ: Η νέα διαδικασία έκδοσης διαταγών πληρωμής και απόδοσης μισθίου από δικηγόρους
- Τροχαίο ατύχημα στο Ναύπλιο – Όχημα καρφώθηκε σε πυλωτή πολυκατοικίας (ΦΩΤΟ)
- Αιματοχυσία και στον Λίβανο – 850 νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες 2 εβδομάδες
- Μυστηριώδης δυσοσμία ταλαιπωρεί Νεοϋορκέζικη γειτονιά – Μυρίζει σαν «σάπια αυγά» και «καίει τα μάτια»
- Χρυσά Βατόμουρα: Το «War of the Worlds» στην κορυφή των χειρότερων ταινιών της χρονιάς
- «Ξύπνησε» ξανά το ηφαίστειο Κανλάον στις Φιλιππίνες – Εκτόξευσε τέφρα σε ύψος πέντε χιλιομέτρων, vid
- Ο Πάπας απευθύνει έκκληση για εκεχειρία: «Εδώ και δύο εβδομάδες, οι άνθρωποι της Μ. Ανατολής υποφέρουν»









