«Φαντάζομαι ότι η πρωτοβουλία ελήφθη αυτόνομα (από τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο), αλλά διαπιστώνω επίσης ότι η απουσία αντίδρασης από τη Ρωσία ισοδυναμεί με έγκριση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Αν ο πρόεδρος Πούτιν ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον πρόεδρο Λουκασένκο, θα το έλεγε. Αντιθέτως, φαίνεται μάλιστα ότι (οι Ρώσοι) υποβαθμίζουν το γεγονός αυτό, το οποίο είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός», πρόσθεσε.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης εξάλλου ότι σε αυτό το στάδιο η παρουσία πρακτόρων ρωσικών υπηρεσιών στο αεροπλάνο δεν έχει αποδειχθεί. «Θέλω να το πούμε, δεν είμαι πεπεισμένος προς το παρόν και η έρευνα θα το δείξει», σημείωσε.
Οι αρχές της Λευκορωσίας έστειλαν την Κυριακή καταδιωκτικά αεροπλάνα για να «συστήσουν» σε εμπορική πτήση της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, να προσγειωθεί στο Μινσκ, με το επιχείρημα του συναγερμού για βόμβα που αποδιδόταν στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς.
Ωστόσο κατά την άφιξη του αεροπλάνου στο Μινσκ δεν βρέθηκε καμία βόμβα και δύο από τους επιβάτες του –ο Ρομάν Προτασέβιτς, ένας Λευκορώσος δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης ηλικίας 26 ετών και η Ρωσίδα σύντροφός του, η Σοφία Σαπέγκα– συνελήφθησαν, προκαλώντας ευρεία καταδίκη διεθνώς.
«Πρόκειται για τεράστια υπόθεση, είναι μια απαγωγή στον αέρα»
Το Κρεμλίνο «εξέφρασε τη λύπη του» για την σύσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις εταιρείες της να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας για να τιμωρήσουν το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο, λέγοντας ότι οι επιβάτες θα επιβαρυνθούν με τα επιπλέον έξοδα που θα προκαλέσει η παράκαμψη της Λευκορωσίας.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι με αυτό που μόλις συνέβη στη Λευκορωσία ο πρόεδρος Πούτιν θα πάει από θέση ισχύος» στην σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη, παρατήρησε επίσης ο Λεντριάν. Όλο αυτό «δεν είναι πολύ ευνοϊκό γι’ αυτόν», σημείωσε.
«Η υπόθεση της Λευκορωσίας κατέκλυσε την παγκόσμια κοινή γνώμη με την σοβαρότητά της. Πρόκειται για τεράστια (υπόθεση), είναι μια απαγωγή στον αέρα, μια πειρατεία της σύγχρονης εποχής. Όλα αυτά δεν είναι αποδεκτά για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας], υπογράμμισε.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν αμέσως από την ΕΕ στην Λευκορωσία θα αποφέρουν καρπούς επειδή θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο, διαβεβαίωσε εξάλλου ο Γάλλος υπουργός. «Όταν κάτι αφορά στο πορτοφόλι, πάντα πιάνει (…) Η Λευκορωσία θα καταδικαστεί στην απομόνωση. Θα είναι δύσκολα γι’αυτήν», κατέληξε.
(ΦΩΤΟ: Pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- 999 σκαλοπάτια προς τον «ουρανό»! Το μονοπάτι που κόβει την ανάσα (BINTEO)
- Επικοινωνία Πακιστάν-Ιράν: Το Ισλαμαμπάντ θέλει να βοηθήσει στην ειρήνευση
- Ο Βανς συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ τις προσπάθειες για έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ιράν
- Συνετρίβη στην Κολομβία μεταγωγικό αεροσκάφος με περισσότερους από 110 επιβαίνοντες (ΒΙΝΤΕΟ)
- Μελόνι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία: “Λυπούμαστε για μια ευκαιρία που χάθηκε”
- Επικράτηση του «Όχι» δείχνει η καταμέτρηση των ψήφων στο δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
- Επιμένει ο Τραμπ για τις συζητήσεις με την Τεχεράνη και θα δώσει πέντε ημέρες περιθώριο στο Ιράν
- Επιχορήγηση πρατηρίων μέσω voucher έως 3.000 ευρώ – Νέες προθεσμίες για το σύστημα εισροών-εκροών και την απογραφή στο Μητρώο Δεξαμενών
- ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2026 οι νοσοκομειακοί γιατροί
- Ν. Ανδρουλάκης: Θα διαμορφωθούν 2 όχθες: Αυτοί που υπηρετούν πατρίδα, λαό και δημόσιο συμφέρον κι αυτοί που μπροστά στην εξουσία και την καρέκλα σιωπούν









