Το 58% των ανθρώπων που ζουν σε δημοκρατικές χώρες είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο που οι κυβερνήσεις τους αντιμετώπισαν την πανδημία του κορωνοϊού, αν και περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι περιορίστηκαν πάρα πολύ οι ελευθερίες τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι από 53 χώρες, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι λίγοι περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η χώρα τους είναι δημοκρατική, αν και πολλοί θεωρούν ότι οι οικονομικές ανισότητες και η ισχύς των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών απειλούν τη δημοκρατία.
Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις τους αντιμετώπισαν την πανδημία covid-19, το 53% εκτιμά ότι οι προσωπικές του ελευθερίες περιορίστηκαν υπερβολικά λόγω των lockdowns.
“Τώρα πρέπει να εξέλθουμε από την πανδημία της covid-19 προσφέροντας περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία στους ανθρώπους”, δήλωσε ο Άντερς Φο Ράσμουσεν επικεφαλής του ιδρύματος Alliance of Democracies, το οποίο μαζί με την εταιρεία Latana διεξήγαγε την έρευνα.
Περίπου το 64% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι οικονομικές ανισότητες είναι η μεγαλύτερη απειλή στη δημοκρατία.
Παρουσιάζεται ένας κόσμος που θέλει πλέον να είναι όλοι οικονομικά ίσοι ανεξαρτήτως επιπέδου;
Οι ερωτηθέντες στις ΗΠΑ εξέφρασαν τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την επιρροή των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών στη δημοκρατία.
Σχεδόν οι μισοί από όσους συμμετείχαν στη δημοσκόπηση παγκοσμίως δήλωσαν όταν ανησυχούν για την επιρροή των ΗΠΑ στη χώρα τους, ενώ το 38% εξέφρασε ανησυχία για την επιρροή της Κίνας και το 27% για την επιρροή της Ρωσίας.
Μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ η επιρροή της χώρας στις δημοκρατίες παγκοσμίως έχει βελτιωθεί. Ωστόσο στην Ευρώπη η επιρροή της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ θεωρείται κυρίως αρνητική.
Συνολικά το 62% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν θετικό αντίκτυπο στη δημοκρατία στη χώρα τους.
Οι περισσότερες από τις 53 χώρες όπου διενεργήθηκε η δημοσκόπηση είναι πολυκομματικές δημοκρατίες, ενώ συμμετείχαν και πολίτες από την Κίνα, τη Βενεζουέλα, το Βιετνάμ και τη Σαουδική Αραβία.
photo vid screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ισραήλ: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Υεμένη συνετρίβη στον περίβολο ξενοδοχείου στην Εϊλάτ
- Οι χριστιανοί στη Συρία γιορτάζουν την ημέρα του Σταυρού – Δείτε βίντεο
- «No Escape From Now»: Το ντοκιμαντέρ για τον Όζι Όσμπορν θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο – Δείτε το συγκινητικό τρέιλερ
- Ιταλία: Πρόταση να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αρμάνι στο αεροδρόμιο του νησιού Παντελερία
- Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκαν μούμιες στην Ασία 9.500 χρόνια αρχαιότερες από τις αιγυπτιακές
- Δημοσκόπηση: Χαμός με τον αριθμό κομμάτων που μπαίνουν Βουλή! Πόσοι θα ψήφιζαν πιθανό κόμμα Σαμαρά
- «Ο ήλιος ξυπνάει σιγά σιγά»: Η NASA προειδοποιεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή
- ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων
- Τότε θα συναντηθούν κατά πάσα πιθανότητα Μητσοτάκης-Ερντογάν
- Μετρό Νέας Υόρκη vs μετρό Μόσχας! Δείτε απλά το ΒΙΝΤΕΟ και θα καταλάβετε
Κύρια Θέματα

















