Οι ναύαρχοι εν αποστρατεία συνελήφθησαν στις 5 Απριλίου και αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη νύχτα υπό όρους, ενώ τους επιβλήθηκε και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Οι ίδιοι όροι επιβλήθηκαν και σε άλλους τέσσερις πρώην ναυάρχους, εναντίον των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, αλλά δεν συνελήφθησαν λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους.
Οι απόστρατοι ανήκουν σε μια ομάδα 104 ναυάρχων, οι οποίοι υπέγραψαν ανοικτή επιστολή όπου εξηγούσαν τους κινδύνους που ενέχει, σύμφωνα με τους ίδιους, για τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία διασφαλίζει τη διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου, το σχέδιο του Ερντογάν για τη δημιουργία της “Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης”.
Εναντίον τους έχει ξεκινήσει έρευνα για “σύσταση συμμορίας με στόχο τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ασφάλειας του κράτους και της συνταγματικής τάξης”.
“Το να καταλήγει κανείς σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από μια απλή ανακοίνωση είναι εντελώς ένα λάθος επικοινωνίας (…) το κείμενο είναι απολύτως ξεκάθαρο, γραμμένο με καλές προθέσεις”, δήλωσε μετά την απελευθέρωσή του ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζεμ Γκιουρντενίζ.
Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται “πατέρας” του αμφιλεγόμενου δόγματος “της γαλάζιας πατρίδας”, το οποίο προβλέπει τουρκική κυριαρχία σε μεγάλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου.
Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επικρίνει σφοδρά την ανοικτή επιστολή των ναυάρχων.
Η “Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης” είναι το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια υποδομών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αεροδρόμια, γέφυρες, οδικοί άξονες και σήραγγες) τα τελευταία 18 χρόνια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη Διώρυγα αυτή η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει έναν νέο «πόλο έλξης», ενώ θα χαλαρώσει και η πίεση στον Βόσπορο.
Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο υποστηρίζουν ότι, εκτός από τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, η διάνοιξη της Διώρυγας θα υπονόμευε τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Άνοδος 35% των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου μετά τις επιθέσεις κατά ενεργειακών υποδομών
- Γιατί αυτή η γατούλα στη Ρωσία “έλιωσε” το διαδίκτυο! ΒΙΝΤΕΟ
- Unesco: Σχεδόν 6 στις 10 χώρες παγκοσμίως απαγορεύουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο
- Στην επιτροπή Μορφ. Υποθέσεων το νομοσχέδιο για ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών και IB στο δημόσιο σχολείο
- Ο πλανήτης «καίγεται» και στη Βουλή ασχολούνται με… κρακεράκια – Vid
- Ταϊλανδός ζωγράφισε τον Δία, την ελληνική σημαία και τον Παρθενώνα, vid
- Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε ΜΕΘ του Παπαγεωργίου η 24χρονη από τη Βέροια
- Η Σλοβακία επιτρέπει στα πρατήρια να ορίσουν υψηλότερες τιμές για τα ξένα οχήματα
- Το πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου φέρεται να άνοιξε και πάλι, σύμφωνα με
- «Τάφος» σε ειδυλλιακό νησί: Μια θαμμένη καταστροφή στον Ειρηνικό επιστρέφει στο προσκήνιο (Photo+Vid)









