Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί μια νέα έρευνα από ειδικούς για τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ένας ιός που διέφυγε από εργαστήριο στην Κίνα προκάλεσε την πανδημία της Covid-19, ενώ ταυτόχρονα επέκρινε την έλλειψη πρόσβασης των διεθνών εμπειρογνωμόνων και ειδικών σε ανεπεξέργαστα δεδομένα.
Μολονότι οι ειδικοί, οι οποίοι ερεύνησαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην Κίνα την προέλευση του νέου κορονοϊού, εκτίμησαν ότι η υπόθεση μιας διαρροής από εργαστήριο είναι η λιγότερο πιθανή, «απαιτείται περαιτέρω έρευνα, πιθανότατα με νέες αποστολές με εξειδικευμένους ειδικούς, τους οποίους είμαι έτοιμος να στείλω», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ενημερώνοντας τις χώρες μέλη του ΠΟΥ για την έκθεση που δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα σήμερα.
Η θεωρία ότι ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 διέφυγε από εργαστήριο προβλήθηκε ιδιαίτερα από την αμερικανική κυβέρνηση, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Το Πεκίνο από την πλευρά του απέρριπτε κατηγορηματικά αυτήν την πιθανότητα.
Ο Τέντρος έκανε αυτή τη δήλωση ακριβώς πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση της έκθεσης των ειδικών και τη συνέντευξη Τύπου των διεθνών εμπειρογνωμόνων που πήγαν στην Κίνα τον Ιανουάριο, έναν και πλέον χρόνο μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, στην πόλη Ουχάν. Υπογράμμισε επίσης ότι οι ειδικοί ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβασή τους σε «ανεπεξέργαστα δεδομένα» κατά την παραμονή τους στην Κίνα – μια σπάνια δημόσια κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το Πεκίνο αυτήν την έρευνα.
«Ελπίζω ότι οι νέες μελέτες θα βασίζονται σε ένα ευρύτερο και ταχύτερο μοίρασμα των δεδομένων», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ειδικών, Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, είπε ωστόσο ότι στην Κίνα όπως και σε άλλες χώρες, ορισμένα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να γνωστοποιηθούν, για λόγους σεβασμού στην ιδιωτική ζωή.
«Αυτή η έκθεση είναι μια πολύ σημαντική αρχή, αλλά δεν είναι η τελευταία λέξη», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
photo video screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δυνατό ΒΙΝΤΕΟ από το ουκρανικό μέτωπο! Κουβάλησε για 2,5χλμ τον συμπολεμιστή του
- Η εμβληματική φωτογραφία του David Bowie με τον κεραυνό αναμένεται να σπάσει ρεκόρ!
- Πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα από τους τραυματιοφορείς στα δημόσια νοσοκομεία
- Κ. Χατζηδάκης: Οι παρεμβάσεις της ΔΕΘ για τη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών στηρίζουν το εμπόριο
- Θεσσαλονίκη: Καταδίκη εκπαιδευτικού που εν μέσω πανδημίας προσήλθε στο σχολείο χωρίς αρνητικό self-test
- Θεοδωρικάκος: Τι δήλωσε για το εισόδημα των πολιτών
- Ερντογάν: Δεν πιστεύω πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα, video
- «Ψεύτικος θεός»: Ρεπουμπλικάνος εναντιώνεται στο άγαλμα των 27 μέτρων στο Τέξας! vid
- Νέα Ζηλανδία: Ένοχη για τη δολοφονία των δύο παιδιών της κρίθηκε η αποκαλούμενη “δολοφόνος με τις βαλίτσες”
- Ο Μασκ δημοσίευσε 2 λέξεις μαζί με μια φωτογραφία με τον Τραμπ και έγινε “πάρτι”!
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

συμβουλιο της επικρατείας

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΟΙΚΟΔΟΜΗ

ΕΜΠΟΡΙΟ

ΔΑΝΕΙΑ

ΔΥΠΑ
