δηλαδή 10 περισσότερες από ό,τι στις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο όπως και το βρετανικό είναι πιο μεταδοτικό, εξαπλώνεται πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές, δηλαδή 3 περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου, διευκρίνισε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση.
Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι παρακολουθεί και την εξάπλωση δύο άλλων παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2, του Ρ1 που εμφανίστηκε στην πολιτεία Αμαζόνας αλλά και σε 4 πρόσωπα στην Ιαπωνία προερχόμενα από τη Βραζιλία, καθώς και ενός ακόμη. Σημειώνεται ότι το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες για να εκτιμηθεί αν έχει αλλάξει η μεταδοτικότητα ή η σοβαρότητα (της covid-19) λόγω των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών», σημειώνει ο ΠΟΥ.
Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος, για το οποίο ενημερώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ο ΠΟΥ και θεωρείται ότι είναι 50% με 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, έχει εντοπιστεί σε έξι γεωγραφικές ζώνες του ΠΟΥ, ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε 4.
Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού δεν είναι πιο επικίνδυνες
Τα δύο αυτά παραλλαγμένα στελέχη δεν είναι πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, όμως μολύνοντας περισσότερους ανθρώπους, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών.
Μέχρι στιγμής από την covid-19 έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ επεσήμανε στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 9% στη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου σε σχέση με την προηγούμενη, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 93.000 θανάτων.
(φωτο: unsplash)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο ΥΠΕΞ του Ιράν λέει ότι λαμβάνει “μέσω φίλων” μηνύματα από τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ
- Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας
- Δίωξη για ανθρωποκτονία εις βάρος της 77χρονης για τον θάνατο του 82χρονου συζύγου της στα Κουφάλια
- Ο e-ΕΦΚΑ παρουσίασε το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα – Ψηφιακή αναβάθμιση για πολίτες και επιχειρήσεις
- Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την Ενέργεια – Ισχυρή σύσταση στα κράτη-μέλη για το Σχέδιο Δέκα Σημείων
- Το Ιράν έχει τη βούληση να βάλει τέλος στον πόλεμο αλλά ζητά εγγυήσεις, σύμφωνα με τον Πεζεσκιάν
- Δεν είναι… νυχτερινό κλαμπ, αλλά αυτοκινητόδρομος στην Κίνα, Vid
- Οι ΗΠΑ εμπρός σε ένα μεγάλο δίλημμα – Τι θα πράξουν;
- Ανοιχτά τα σχολεία στην Αττική αύριο, κλειστά τα νυχτερινά – Ισχυρές συστάσεις
- Χρ. Κέλλας: Είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για τη στήριξη των αγροτών









