προκειμένου να θέσουν το θέμα της επαναφοράς από το 1% στο 6% τού ποσοστού κατανομής των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο Πράσινο Ταμείο καθώς και των προβλημάτων που σχετίζονται με τη μελλοντική λειτουργία τηλεθερμάνσεων των δήμων με τη χρήση φυσικού αερίου.
Με βάση τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για την περίοδο 2018 και 2019, τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών του αερίων του θερμοκηπίου που μπήκαν στο Πράσινο Ταμείο ανέρχονται σε 60 εκατομμύρια ευρώ και τα χρήματα αυτά προορίζονται συνήθως για αντισταθμιστικά έργα που διευρύνουν το «πράσινο» αποτύπωμα των ενεργειακών δήμων από την εξορυκτική λιγνιτική δραστηριότητα της ΔΕΗ.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ο πρόεδρος του Δικτύου και δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης τονίζεται πως «παραμένουμε σταθεροί στην πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση μας για διατήρηση της κατανομής των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων» και επισημαίνεται ότι «το Πράσινο Ταμείο είναι το μοναδικό εργαλείο, από το οποίο μπορούμε να αντλούμε άμεσα χρήματα στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε έως την ενεργοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων της δίκαιης Μετάβασης».
Οι δήμαρχοι των Ενεργειακών δήμων σημειώνουν ότι η απόφαση για την μείωση του ποσοστού από το 6 στο 1% ελήφθη λίγο πριν από τον ανασχηματισμό, «γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.
Στο δίκτυο Ενεργειακών Δήμων συμμετέχουν οι δήμοι Φλώρινας, Αμυνταίου, Εορδαίας, Κοζάνης και Μεγαλόπολης.
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Απόκοσμες εικόνες από τον ουρανό που «βάφτηκε» πορτοκαλί στην Κρήτη – ΒΙΝΤΕΟ
- Μήνυμα του 112 για περιορισμό των μετακινήσεων σε Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια
- Ευλογιά αιγοπροβάτων: Παραμένει σε επιφυλακή η Λέσβος
- Νέο σόου Τραμπ! Τώρα μιλάει για… εκεχειρία: «Θα γυρίσουμε το Ιράν στη λίθινη εποχή»
- Η Ρωσία λέει «όχι» σε πασχαλινή κατάπαυση πυρός
- Μαρινάκης: Τέλος στη χρόνια ομηρία των περιφερειακών σταθμών
- Βουλγαρία: Το Ιράν μας προειδοποίησε να μην επιτρέψουμε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βουλγαρικά αεροδρόμια
- Παγκόσμιο τσίρκο! Αυτούς τους… “ηγέτες” έχουν τα κράτη, vid
- ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Είναι μονόδρομος για τον κ. Μητσοτάκη η αποπομπή υπουργών και υφυπουργών»
- Οι Ρώσοι μίλησαν για τον «ξεχασμένο» πόλεμο της Ουκρανίας: «Πάρε την απόφαση», λένε στον Ζελένσκι









