Αυτά εκτιμά νέο μαθηματικό-επιδημιολογικό μοντέλο των επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Αυτή η εκτίμηση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία να τηρούνται οι οδηγίες για χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και πλύσιμο των χεριών, άσχετα με το εάν κάποιος νιώθει άρρωστος ή όχι.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 59% της μετάδοσης του κορονοϊού (νέα κρούσματα) προέρχεται από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα. Αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει το 35% των νέων κρουσμάτων που οφείλεται σε προσυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS-CoV-2, οι οποίοι μολύνουν άλλους πριν οι ίδιοι εμφανίσουν συμπτώματα (αυτό θα συμβεί αργότερα, αφού έχουν πια κάνει τη «ζημιά» στους γύρω τους), καθώς και το 24% των νέων κρουσμάτων που οφείλεται σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους, οι οποίοι ποτέ δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο του CDC δρα Τζέι Μπάτλερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open». «Το συμπέρασμα είναι ότι για να ελέγξουμε την πανδημία Covid-19, πραγματικά θα απαιτηθεί να θέσουμε υπό έλεγχο τη σιωπηλή πανδημία της μετάδοσης από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα», ανέφερε ο Μπάτλερ σύμφωνα με την «Ουάσινγκτον Ποστ».
Αυτή η διαπίστωση αποκτά επιπρόσθετη σημασία μετά την ανακάλυψη της νέας πιο μεταδοτικής «βρετανικής» μετάλλαξης του κορονοϊού, η οποία πρόσφατα ανιχνεύτηκε και στην Ελλάδα. Ένα μέρος της ασυμπτωματικής μετάδοσης του κορονοϊού συμβαίνει μέσα στα νοικοκυριά.
Ερωτηματικό παραμένει σε ποιο βαθμό τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα καταφέρουν να «φρενάρουν» -εκτός από τη σοβαρότητα της νόσου- και τη μετάδοση του κορονοϊού, κάτι που δεν ελήφθη υπόψη από το νέο μοντέλο, καθώς, σύμφωνα με τον Μπάτλερ, «τα δεδομένα για την επίπτωση των εμβολίων στην ασυμπτωματική λοίμωξη ακόμη είναι πολύ περιορισμένα». Περισσότερα στοιχεία επ’ αυτού αναμένονται σε μερικούς μήνες, αφού έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί διεθνώς.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2774707
ΑΠΕ ΜΠΕ/ photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ηράκλειο: Συνελήφθη δημοτικός υπάλληλος για δωροληψία, απάτη και πλαστογραφία
- Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων πολιτών από τις χαμηλές θερμοκρασίες
- Αλεξανδρούπολη: Άνεμος έφτασε τα 154 χλμ/ώρα και σε λίγα λεπτά σάρωσε τα πάντα στο διάβα του
- Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά αλλαγή της νομοθεσίας για τις προσφορές
- Αποστολή… νοσταλγία – Ο «συλλεκτικός» Τζέιμς Μποντ συναντά τα παιχνίδια μιας άλλης εποχής στη Θεσσαλονίκη
- Θεσσαλονίκη: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών με κυβερνητικά στελέχη
- Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανών που έτρεχαν και έκαναν σούζες σε δρόμους της Αττικής
- Δέκα επιτυχίες για την ρωσική οικονομία – Η «Αρκούδα» βρυχάται
- Κατασχέθηκαν έξι ηχεία υψηλής ισχύος στον Κορυδαλλό – Συνελήφθη 40χρονος για διατάραξη κοινής ησυχίας
- Κίνα: Το Πεκίνο υποστηρίζει τη Σομαλία στη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της









