Ο κορωνοϊός μπορεί να έχει βάλει τα σχέδια για ταξίδια στον πάγο, σύντομα όμως θα έρθει η μέρα που θα ταξιδέψουμε και πάλι ελεύθερα. Προς το παρόν όμως τίποτα δεν μας εμποδιζει να σκεφτόμαστε και να σχεδιάζουμε το επόμενο μας ταξίδι καθώς και να συζητάμε για τα σχέδιά μας με φίλους – μια κίνηση που φαίνεται ότι μας ωφελεί πολλαπλά…
Τα ταξίδια δεν διευρύνουν μόνο τους πνευματικούς ορίζοντες, όπως συνηθίζεται να λέγεται συχνά για τους πολίτες του κόσμου, αλλά ενισχύουν συνολικά το αίσθημα ευημερίας και ικανοποίησης, καταλήγει πρόσφατη έρευνα από της Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Η μελέτη του επίκουρου Καθηγητή Chun-Chu (Bamboo) Chen που δημοσιεύεται στο Tourism Analysis, εξέτασε την επίδραση που ασκούν στην ψυχική υγεία τα συχνά ταξίδια στο διάστημα ενός έτους, προσθέτοντας έτσι νέα επιστημονική γνώση στα παλαιότερα ευρήματα που είχαν συσχετίσει την ανακούφιση από το άγχος, καλύτερη υγεία και ευεξία με μεμονωμένα ωστόσο ταξίδια ή διακοπές.
Οι 500 συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με τη βαρύτητα των ταξιδιών στη ζωή τους, καθώς και τον χρόνο που αφιέρωσαν στη συλλογή πληροφοριών και τα σχέδια μελλοντικών ταξιδιών ή διακοπών αλλά και πόσα πραγματοποίησαν στο χρονικό πλαίσιο ενός έτους. Περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν περισσότερα από τέσσερα ταξίδια αναψυχής το διάστημα ελέγχου, και μόνο το 7% δεν είχε πάει διακοπές.
Οι απαντήσεις έδειξαν ότι άτομα που ασχολούνται εντονότερα με τη συλλογή πληροφοριών για ταξιδιωτικούς προορισμούς και συζητούν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια με φίλους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσουν πολλά ταξίδια σε σύγκριση με εκείνους που δεν σκέφτονται συνεχώς για τον επόμενο προορισμό.
Το πλέον εντυπωσιακό εντούτοις, ήταν η μεγαλύτερη ευτυχία σε ποσοστό 7% για όσους ταξίδευαν συχνά λίγο παραπάνω από 120 χλμ μακριά από το σπίτι τους, οι οποίοι εξέφρασαν μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας και ευημερίας εν αντιθέσει με όσους ταξιδεύουν σπάνια ή καθόλου.
Ο Δρ Chen, σχολιάζοντας τα πορίσματα της μελέτης του, επεσήμανε πως, ακόμη και αυτή η ισχνή συμβολή των ταξιδιών στην ψυχική υγεία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν για το άμεσο μέλλον, με την επιστροφή στην κανονικότητα και για αρχή, τη μερική άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
ygeiamou/ photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλάζει»
- “Ραντεβού”στα 100 χρόνια λειτουργίας της ΤτΕ το 2028 έδωσε ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας
- Χωρίς την Δανία θα έπρεπε να διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ η Γροιλανδία, σύμφωνα με ηγέτη της αντιπολίτευσης
- Χανιά: Κλειστή σύσκεψη για το θέμα της προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς
- Ο Τραμπ παίρνει τις ΗΠΑ και από το STCU, το οποίο οι Ρώσοι συνδέουν με χρηματοδότηση βιολογικών όπλων
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Σύνταγμα λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας
- Ματ Ντέιμον: Η σκληρή προετοιμασία για το ρόλο του Οδυσσέα – Πόσα κιλά χρειάστηκε να χάσει
- ΑΑΔΕ: Τα 25 σημαντικότερα έργα και δράσεις του 2025 – Υπέρβαση εσόδων άνω των 2 δισ. ευρώ την χρονιά που πέρασε
- Στους δρόμους της Γαλλίας οι αγρότες – «Καυτή» πατάτα για τον Μακρόν
- Τι εντολή έδωσαν οι διεθνιστές της Ε.Ε. στο “Χ” του Έλον Μασκ









