Μετά την συμφωνία του Αβραάμ μεταξύ Ισραήλ και αραβικών χωρών, και το φιλότουρκο Κατάρ τα βρήκε χθες με τους υπόλοιπους.
Συγκεκριμένα, όπως διαβάστε στο el.gr, oι έξι αραβικές χώρες του Κόλπου υπέγραψαν μια συμφωνία «αλληλεγγύης (σ.σ. λέξη που επικαλούνται συχνά αριστεροί και αριστερόστροφοι πολιτικοί) και σταθερότητας». Η εν λόγω κίνηση έχει στόχο να βάλει τέλος σε μια διένεξη με το Κατάρ που διαρκεί πάνω από τρία χρόνια.
Έτσι μετά την διαφαινόμενη υποχώρηση της Τουρκία από την Μεσόγειο, την προσέγγιση Ισραήλ-ΕΕ μετά τις συμφωνίες του Αβραάμ με ΗΑΕ και Μπαχρέιν (ΕΔΩ), άλλο ένα μέτωπο, εκείνο του Κόλπου, δείχνει να κλείνει.
Η εν λόγω εξέλιξη δεν δείχνει να συμφέρει την Τουρκία, η οποία έχει αποκούμπι το Κατάρ, την ώρα που οι υπόλοιποι του Κόλπου τα βρίσκουν με το Ισραήλ, το οποίο με την σειρά του ανακοίνωσε συμφωνία για την δημιουργία και λειτουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας (εκπαιδευτικό κέντρο) για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που θα υπογραφεί από το Ισραήλ και την Ελλάδα, αξίας 1,68 δισ. δολαρίων για 20 χρόνια: Η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία των διμερών σχέσεων Αθήνας-Τελ Αβίβ.
Οι εξελίξεις λοιπόν μοιάζουν με διπλωματικό «τσουνάμι», το οποίο στόχο έχει να «πνίξει» όλα τα επιθετικά σχέδια μεμονωμένων χωρών, όπως η Τουρκία και το Ιράν και όλοι να προσχωρήσουν στην «παγκόσμια ειρήνη».
«Έχουμε επειγόντως ανάγκη να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να δώσουμε ώθηση στην περιφέρειά μας και για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας περιβάλλουν, ιδιαίτερα τις απειλές που δημιουργούνται από το πυρηνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του ιρανικού καθεστώτος και από τα σχέδιά του για σαμποτάζ και καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος είχαν διακόψει τις διπλωματικές και τις εμπορικές σχέσεις τους με το Κατάρ, όπως και τα ταξίδια προς και από τη χώρα αυτή, κατηγορώντας την Ντόχα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, κάτι που η τελευταία αρνείται.
Η αποκατάσταση των σχέσεων είναι η τελευταία μιας σειράς συμφωνιών που επεδίωξε η Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή –οι άλλες αφορούν το Ισραήλ και αραβικά κράτη– με στόχο να οικοδομηθεί ένα ενωμένο μέτωπο εναντίον του Ιράν.
Ενώ το Ριάντ κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να άρει το εμπάργκο, τα άλλα τρία κράτη δεν έχουν σχολιάσει το θέμα. Όμως ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως «αποτελεί προσδοκία μας» να συμμετάσχουν και αυτά. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που διαφαίνεται, το Κατάρ θα αναστείλει αγωγές που σχετίζονται με το μποϊκοτάζ, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Διπλωμάτες και αναλυτές επισημαίνουν πως η Σαουδική Αραβία πιέζει απρόθυμους συμμάχους της να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας για να δείξει στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ριάντ είναι ανοικτό στον διάλογο. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως θα ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή με το βασίλειο όσον αφορά τις επιδόσεις του τελευταίου στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πόλεμο στην Υεμένη.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, από τη μια, και το Κατάρ, από την άλλη, επιδιώκουν αντίθετους στόχους στην Λιβύη και στο θέμα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Και τα τρία κράτη είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και μένει να δούμε πως θα λυθούν οι όποιες στρατηγικές διαφορές μεταξύ τους.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νέες επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό κατά των «ναρκοτρομοκρατών»
- Απίστευτη: 96χρονη Αμερικανίδα με εκατομ. ακολούθους μακιγιάρεται και ντύνεται για τα γενέθλιά της σε viral βίντεο!
- Πώς είναι να ζεις στο κέντρο της Αθήνας με παιδιά; Οι επίμονοι κάτοικοι του κέντρου απαντούν
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 27 Μαρτίου
- ΗΠΑ-Ισραήλ χτύπησαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – Παγκόσμια ανησυχία για τη ραδιενέργεια
- Περίπου 260.000 θαυμαστές στη Σεούλ για τη μεγάλη επιστροφή των BTS, vid
- Τι ανακοίνωσε διεθνιστικός οικονομικός οίκος για την Ελλάδα
- Ταξί: Τη Δευτέρα ψηφίζεται το ν/σ – Αφαιρείται η “παρακώλυση συγκοινωνιών” από τους λόγους ανάκλησης άδειας ΕΔΧ
- Η στιγμή που ο δήμαρχος της Μαδρίτης μένει άναυδος καθώς περιστέρι…αφήνει μια έκπληξη στο κεφάλι του! vid
- Στη Λέσβο ο Σπ. Πρωτοψάλτης – Απόλυτη προτεραιότητα η αποτροπή διασποράς του αφθώδους πυρετού









