Η Σαουδική Αραβία θα ανοίξει ξανά από σήμερα τον εναέριο της χώρο και τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της με το Κατάρ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την επίλυση μιας τριετούς πολιτικής διένεξης που οδήγησε το Ριάντ και τρεις συμμάχους του να επιβάλουν μποϊκοτάζ στο μικρό εμιράτο.
Λίγο νωρίτερα από την δήλωση σε τηλεοπτικό δίκτυο του υπουργού Εξωτερικών του Κουβέιτ, ένας Αμερικανός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters την επίτευξη σημαντικής προόδου στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και πως μια συμφωνία για τον τερματισμό της διένεξης θα υπογραφεί αύριο Τρίτη σε τελετή στη Σαουδική Αραβία.
Η εξέλιξη είναι η τελευταία σε μια σειρά συμφωνιών στην Μέση Ανατολή που επιδίωξε και πέτυχε η Ουάσινγκτον – οι άλλες συμφωνίες αφορούν την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικά κράτη – με στόχο την οικοδόμηση ενός ενωμένου μετώπου εναντίον του Ιράν. Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στις συμφωνίες είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έχουν επιβάλει ένα διπλωματικό, εμπορικό και ταξιδιωτικό εμπάργκο στο Κατάρ από τα μέσα του 2017, κατηγορώντας το μικρό εμιράτο ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Το Κατάρ αρνείται την κατηγορία και τονίζει ότι το εμπάργκο έχει στόχο να υπονομεύσει την κυριαρχία του.
Ο ανώτερος σύμβουλος και γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, μαζί με τον Αμερικανό απεσταλμένο της για τη Μέση Ανατολή, Άβι Μπέρκοβιτς, και τον Μπράιαν Χουκ, ειδικό σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πετούν για την πόλη Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας για να παρευρεθούν στην τελετή, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι ηγέτες των αραβικών χωρών του Κόλπου αναμένεται να συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία αύριο Τρίτη για μια ετήσια σύνοδο κορυφής που αναμένεται να ανακοινωθεί η συμφωνία για τον τερματισμό της διένεξης.
Με βάση την αναμενόμενη συμφωνία, οι τέσσερις χώρες θα τερματίσουν τον αποκλεισμό του Κατάρ και, σε αντάλλαγμα, το Κατάρ δεν θα ασκήσει αγωγές που σχετίζονται με τον αποκλεισμό, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σκληρό ΒΙΝΤΕΟ από Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που οδηγός μηχανής «καρφώνεται» σε φορτηγό
- Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Το μήνυμα Βανς προς τους δεξιούς Αμερικανούς
- Συνελήφθη στην Αθήνα καταζητούμενος από την Interpol Σερβίας
- Κλιματικό αφήγημα: Δεν τα βρίσκουν ούτε για το 2040 οι διεθνιστές
- Παρανοϊκό αίτημα από τη νατοϊκή Πολωνία: «Θέλουμε πυρηνικά όπλα»
- Από τραχανά με σταφύλι μέχρι μπουγάτσα με… σύκα και κρασί – Η γιορτή στον αμπελώνα Θεσσαλονίκης
- Θεσσαλονίκη: Μετέτρεψε τον δρόμο σε αγωνιστική πίστα – Συνελήφθη 23χρονος οδηγός μηχανής
- Στη φυλακή για τους εμπρησμούς στον Υμηττό ο 32χρονος Παλαιστίνιος – Είπε ότι έχει ακουστά τον ISIS
- Kαμπανάκι από την ΤτΕ: Αυξήθηκαν στα 79 δισ. ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” που διαχειρίζονται οι servicers
- Κυβέρνηση: «Στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά γίνονται έργα, τα οποία ολοκληρώνονται σε χρονοδιαγράμματα»
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΕΔΕ

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ
