Δοκιμή του λογισμικού “γέφυρα” μεταξύ F-35, F-22 και Valkyrie

Η USAF προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να παντρέψει τα τρία συστήματα στο κομμάτι των δεδομένων με σκοπό την ευχερή μετάδοση τους από τη μία πλατφόρμα στην άλλη χωρίς να έχει αυτό μεγάλη επίπτωση στα στελθ χαρακτηριστικά τους. Τα δύο λογισμικά που χρησιμοποιούν είναι το gatewayONE και το attritableONE. Το F-22 χρησιμοποιεί το λογισμικό FIDL […]

Η USAF προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να παντρέψει τα τρία συστήματα στο κομμάτι των δεδομένων με σκοπό την ευχερή μετάδοση τους από τη μία πλατφόρμα στην άλλη χωρίς να έχει αυτό μεγάλη επίπτωση στα στελθ χαρακτηριστικά τους. Τα δύο λογισμικά που χρησιμοποιούν είναι το gatewayONE και το attritableONE.

Το F-22 χρησιμοποιεί το λογισμικό FIDL το οποίο έχει τις βάσεις του στη δεκαετία του 90′ όπως και το σύνολο των ηλεκτρονικών του μαχητικού αεροσκάφους με κάποιες αλλαγές τη δεκαετία του 2000. Αντίστοιχα, το F-35 χρησιμοποιεί το λογισμικό MADL το οποίο είναι σαφώς νεώτερο από το FIDL των F-22 με τη διαφορά να είναι 15 χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί τη δεκαετία του 00′ πρόγραμμα για την αλλαγή του λογισμικού του F-22 από FIDL σε ΜADL ώστε το μαχητικό να έχει , το πρόγραμμα ακυρώθηκε το 2010. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι το 2018 όταν και εγκρίθηκε πρόγραμμα αναβάθμισης για τα F-22 περιλαμβανομένου του λογισμικού στο πρόγραμμα καθώς και της πιστοποίησης επιπλέον όπλων. Παρόμοια πληροφορία ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει υπήρξε και φέτος, χωρίς όμως να υπάρχουν περισσότερες αναφορές για την πορεία η μη, των εργασιών στα αεροσκάφη.

Το γεγονός ότι τα F-22 δε διαθέτουν το ίδιο λογισμικό με τα F-35, οδήγησε τους μηχανικούς στην ανάπτυξη του λογισμικού gatewayONE το οποίο έχει σκοπό να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών λογισμικών των δύο μαχητικών αλλά και με την επικοινωνία με τα XQ-58 Valkyrie τα οποία προορίζονται για ΜΕΑ ελεγχόμενα από τα δύο αεροσκάφη. Ενσωματώθηκε το σύστημα αυτό στο Μ.Ε.Α. XQ-58 Valkryie και έγινε η δοκιμή του συστήματος.

Η Αεροπορική Βάση Eglin στη Φλώριδα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τη δοκιμή του συστήματος gatewayONE στο Valkyrie με τη δοκιμή να παρουσιάζει πρόβλημα στο σύστημα με την απογείωση του Valkyrie, καθώς αυτό βγήκε εκτός μόλις απογειώθηκε το Μ.Ε.Α.. Για να συνεχιστεί η δοκιμή χρησιμοποιήθηκε το εφεδρικό σύστημα που βρισκόταν στο κέντρο εδάφους μέσω του Valkyrie και επιτεύχθηκε κατά την ανακοίνωση η πρώτη ζεύξη δεδομένων μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών. Με την προσγείωση του Valkyrie διαπιστώθηκε ότι δεν είχε τοποθετηθεί σωστά με αποτέλεσμα να αποσυνδεθεί το σύστημα από τους κραδασμούς κατά την απογείωση.

Σα σχόλιο, μπορούμε να πούμε ότι η ζεύξη δεδομένων μεταξύ των μαχητικών χωρίς να γίνονται πολύ ορατά από συστήματα που εντοπίζουν την εκπομπή της ζεύξης, και του Valkyrie, είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση με αρκετά προβλήματα που υπάρχουν λόγω και των διαφορετικών λογισμικών των μαχητικών ενώ ακόμα δεν ελέγχονται και ποια δεδομένα είναι χρήσιμα για τους πιλότους. Η επόμενη δοκιμή θα πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2021 με όλες τις αλλαγές που εντοπίστηκαν και θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τότε.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί