δεν προστατεύουν επαρκώς από τα σταγονίδια του κορονοϊού, ιδίως όταν ένας άνθρωπος απέναντι φτερνίζεται, σύμφωνα με μία νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φουκουόκα, με επικεφαλής τον Φούτζιο Ακάγκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Physics of Fluids» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής, πειραματίστηκαν με μάσκες και προσωπίδες για να καταλάβουν καλύτερα πόσο μπορούν να προστατεύσουν εν μέσω πανδημίας.
Η βασική διαπίστωση είναι ότι η ροή του αέρα, όταν κάποιος άνθρωπος φτερνίζεται σε απόσταση περίπου ενός μέτρου, μπορεί να προσπεράσει άνετα την προσωπίδα και να μεταφέρει, μέσα σε μισό έως ένα δευτερόλεπτο, τα εκτινασσόμενα μολυσμένα σταγονίδια στο στόμα και στη μύτη αυτού που φοράει την προσωπίδα.
«Εάν η άφιξη των σταγονιδίων συγχρονιστεί με την εισπνοή αυτού που φοράει την προσωπίδα, τότε θα τα εισπνεύσει», δήλωσε ο Ακάγκι. Ο αέρας με τα σταγονίδια τρυπώνει τόσο από το κάτω μέρος όσο και από τα πλάγια της προσωπίδας.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι χωρίς αμφιβολία «οι προσωπίδες, από μόνες τους, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αποτροπή της λοίμωξης Covid-19». Γι’ αυτό, ανέφεραν ότι χρειάζονται προσωπίδες με διαφορετικό σχεδιασμό, κάτι που οι ίδιοι ξεκίνησαν να κάνουν. Εν τω μεταξύ, συνιστούν στους πάντες να συνδυάζουν την προσωπίδα με μία μάσκα από κάτω, εάν θέλουν πραγματικά να προστατεύσουν τον εαυτό τους και, παράλληλα, να βοηθήσουν να μπει «φρένο» στην πανδημία.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πρωτοφανείς εικόνες στο Ιράν: Πυρπόλησαν τραγόμορφη φιγούρα του «Βάαλ» – Vid
- Πλήρης μετάβαση στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ από τη Δευτέρα16 Φεβρουαρίου 2026
- Επεισόδια στο ΑΠΘ: Στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης τα στοιχεία που παρέλαβε το υπουργείο Παιδείας
- Θεσσαλονίκη: Βασιλιάς της Τσικνοπέμπτης το χοιρινό – Σταθερές οι τιμές αλλά πτώση 15% στις παραγγελίες
- Οι αρχές αναστέλλουν τις πτήσεις σε αεροδρόμιο του Τέξας, στα σύνορα με το Μεξικό, για “λόγους ασφαλείας”
- Λαβρόφ: Θα λάβουμε αντίμετρα εάν η Δύση στρατιωτικοποιήσει τη Γροιλανδία
- Ερντογάν: Σήμερα φιλοξενούμε τον Έλληνα πρωθυπουργό – Θέλουμε ειρήνη στην περιοχή
- Κακοκαιρία: Ποιές περιοχές είναι σε «RED CODE» – Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας
- Ζαχαριάδης για Π. Μαρινάκη: «Πρόκειται για τραμπισμό υψηλών προδιαγραφών»
- Πυρηνικό πρόγραμμα: Το Ιράν δεν θα υποχωρήσει στις υπερβολικές απαιτήσεις, σύμφωνα με τον Πεζεσκιάν









