αλλά ζήτησε κάθε «επιστημονική πρόοδος» να είναι επωφελής για όλες τις χώρες.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα εμβόλιο θα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο προκειμένου να ελέγξουμε την πανδημία, και έχουμε ενθαρρυνθεί από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα» από την Pfizer και την BioNTech, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά το κλείσιμο της ετήσιας συνέλευσης του ΠΟΥ.
Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα ανέφερε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioNTech έκαναν λόγο τη Δευτέρα για ένα «κατά 90% αποτελεσματικό εμβόλιο» κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας δοκιμής που είναι ακόμη σε εξέλιξη.
«Ποτέ στην Ιστορία, η έρευνα για τα εμβόλια δεν είχε προχωρήσει τόσο γρήγορα», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
«Πρέπει να επιδείξουμε την ίδια επιτακτικότητα και το ίδιο πνεύμα καινοτομίας ώστε όλες οι χώρες να επωφεληθούν από αυτήν την επιστημονική πρόοδο», πρόσθεσε.
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1,29 εκατ. θανάτους.
Ο δρ Τέντρος είπε σήμερα πως η πανδημία ανέδειξε την επιτακτικότητα να τεθεί σε εφαρμογή ένα «παγκόσμιο σύστημα διαμοιρασμού των παθογόνων παραγόντων και των κλινικών δειγμάτων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία ανάπτυξη» θεραπειών στα νοσοκομεία, εμβολίων και άλλων θεραπειών που θα είναι έτσι «παγκόσμια δημόσια αγαθά».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε πως ένα τέτοιο «σύστημα δεν μπορεί να βασίζεται σε διμερείς συμφωνίες, και οι διαπραγματεύσεις γι΄αυτό δεν μπορούν να διαρκούν χρόνια».
«Προτείνουμε μια νέα προσέγγιση που θα περιλαμβάνει έναν αποθηκευτικό χώρο» παθογόνων παραγόντων που θα «φιλοξενούνται από τον ΠΟΥ σε μια ασφαλισμένη ελβετική εγκατάσταση», είπε.
Πρόσθεσε πως ο διαμοιρασμός παθογόνων παραγόντων και άλλων κλινικών δειγμάτων –τον οποίο μπορεί να διευκολύνει ο ΠΟΥ– θα πρέπει να γίνει ωστόσο σε «εθελοντική βάση» και σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια που μένει να καθοριστούν.
Τα μέλη του ΠΟΥ ενέκριναν, εξάλλου, σήμερα ένα ψήφισμα για την ενίσχυση της προετοιμασίας σε καταστάσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.
Στο ψήφισμα αυτό η παγκόσμια κοινότητα της υγείας καλείται να «καταστήσει τη βελτίωση και τον συντονισμό της προετοιμασίας σε καταστάσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης προτεραιότητα στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο».
Το κείμενο καλεί επίσης την παγκόσμια κοινότητα της υγείας να συνεχίσει την ανάπτυξη των ικανοτήτων εντοπισμού μολυσματικών ασθενειών μέσω της πλήρους εφαρμογής του διεθνούς υγειονομικού Κανονισμού.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Eυλογιά των αιγοπροβάτων: Παρατείνονται έως τις 15/4 τα προληπτικά μέτρα στην Κρήτη
- Η Τουρκία συνεχίζει τις συνομιλίες για να σταματήσει η κλιμάκωση του πολέμου με το Ιράν
- Πιάστηκε συμμορία που έκλεβε από καταστήματα ηλεκτρονικών – Πώς δρούσε
- ΗΠΑ/Ιαπωνία – Κίνα: Ένα καθόλου ευχάριστο σενάριο
- Τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες της Γης από την αποστολή Artemis II δημοσίευσε η NASA
- Βουλή: Την Πέμπτη του Πάσχα η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το κράτος δικαίου
- Μέση Ανατολή: Σε αδιέξοδο κατέληξε η μεσολάβηση του Πακιστάν και άλλων χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 7 του Τραμ
- Γ. Παναγόπουλος: Παρείχα κάθε στοιχείο – Ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ συνεχίζω να κάνω τη δουλειά μου
- Οδηγίες για την Ασφάλεια των Τροφίμων στο Πασχαλινό Τραπέζι – Δείτε αναλυτικά









