Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή τουαλετών στην Αγία Σοφία, παρόλο που ο διάσημος Τούρκος καθηγητής Ιστορίας, Ιλμπέρ Ορταϊλί, είχε προειδοποιήσει πριν από δύο χρόνια για τους κινδύνους που ενέχει μία τέτοια κίνηση για το κτίριο, καθώς κάτω από την Αγία Σοφία δεν μπορούν να δημιουργηθούν κανάλια αποχέτευσης.
«Τί θα κάνουμε αν 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες (το χρόνο) “αφήνουν” από ένα λίτρο ο καθένας τους; Είναι τόσο παράλογο και η συζήτηση τόσο ανόητη και ηλίθια. Κανείς δεν μπορεί να πει τί είδους επίδραση θα έχει στη δομή του κτιρίου. Δεν γνωρίζουμε την υποδομή από κάτω. Επειδή δεν υπάρχει καμία μελέτη, δεν επιτρέπουν μελέτη», είχε καταγγείλει. Μια δήλωση που ανασύρουν πάλι σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ για να επικρίνουν την απόφαση κατασκευής τουαλέτας εντός του μνημείου.
Ο Ιλμπέρ Ορταϊλί είχε κατακεραυνώσει τις τουρκικές Αρχές που το σχεδίαζαν εδώ και 2 χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν μπορείτε να τοποθετείτε μια τουαλέτα παντού. Κάντε τη στο σπίτι σας. Εδώ και 1.500 χρόνια, η Αγία Σοφία δεν αποτελεί δημόσια τουαλέτα. Εδώ και 1500 χρόνια οι άνθρωποι δεν έρχονται στην Αγία Σοφία για να κάνουν την τουαλέτα τους».
Το ίδιο είχε υποστηρίξει ο γνωστός Τούρκος ιστορικός και για τα μεγάλα τζαμιά της χώρας, καθώς και για το παλάτι Τοπκαπί. Παρά τις αντιδράσεις των επιστημόνων, πάντως, το έργο ανατέθηκε τελικά στις 15 Οκτωβρίου 2020 στην Iras Yapı Organizasyon A.Ş., μία εταιρεία που διατηρεί στενές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα κοντά στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, έναντι 950 χιλιάδων λιρών (102 χιλιάδες ευρώ) και η κατασκευή των τουαλετών προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Αυγούστου 2021.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ: Οδηγός λεωφορείου σώζει τη ζωή 2χρονου κοριτσιού
- Η Ρωσία διαψεύδει δημοσίευμα των FT για το ουκρανικό
- Αρχή για το Ξέπλυμα: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχισυνδικαλιστή
- Και η Γερμανία απορρίπτει το κάλεσμα Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ
- Θα εμπλακεί η Ελλάδα στον πόλεμο της Μ. Ανατολής; Τι απαντά η κυβέρνηση
- Νέο «χειρόφρενο» διαρκείας από τους οδηγούς ταξί – Δείτε από πότε
- Η απόφαση ήταν άμεση: H viral αντίδραση κάβουρα μπροστά σε ένα ψεύτικο “πολυτελές” καβούκι (Vid)
- Το Ιράν δηλώνει ότι οποιοδήποτε τέλος στον πόλεμο θα πρέπει να είναι οριστικό
- Πώς πλαστικά μπουκάλια… μετατρέπονται σε φάρμακο για τη νόσο του Πάρκινσον
- Π. Μαρινάκης: Με την κύρωση των ενεργειακών συμφωνιών κάνουμε αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής μας ασφάλειας









