Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από λίγες ημέρες, στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ είχε προαναγγείλει την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, ενώ είχε αναφέρει ότι γίνεται συζήτηση για υποχρεωτική στράτευση στα 18, κάτι που, όπως είχε εξηγήσει, δεν είναι απλό και για το οποίο χρειάζεται διαβούλευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανάλογες ανακοινώσεις για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας σε 12 μήνες αναμένονται το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, εξετάζεται και η εφαρμογή ενός διζωνικού συστήματος, βάσει του οποίου όσοι υπηρετούν σε παραμεθόριο θα κάνουν θητεία 9 μηνών, ενώ όσοι επιλέγουν να κάνουν θητεία σε αστικά κέντρα, στην ενδοχώρα, θα υπηρετούν για 12 μήνες.
Το σενάριο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 φαίνεται να παρουσιάζει δυσκολίες, όπως άλλωστε είχε αφήσει να εννοηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τα δύο σημαντικότερα ζητήματα είναι τα εξής: Πρώτον, με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 θα χαθεί η ευκαιρία της στράτευσης επιστημόνων που αξιοποιούνται σε διάφορα πόστα στον στρατό κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Δεύτερον, υπάρχουν ερωτήματα για το εάν είναι εφικτή η υποδοχή χιλιάδων νέων που θα κληθούν να υπηρετήσουν.
Εξετάζεται, ωστόσο, να μπει ένα όριο ως προς την ηλικία κατά την οποία πρέπει κάποιος να καταταγεί στο στράτευμα.
iefimerida/ photo eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Ο Αλί Λαριτζανί είναι νεκρός», λένε τώρα οι Ισραηλινοί
- Ανήλικοι στο Τενεσί κατέθεσαν αγωγή εναντίον της εταιρείας xAI του Ίλον Μασκ
- Σαλβίνι: «Ο Τραμπ ζητά βοήθεια για το Στενό του Χορμούζ. Πρέπει να κοιτάξουμε το εθνικό μας συμφέρον»
- Ρέθυμνο: Τρεις συλλήψεις για ζωοκλοπή – Καταμετρήθηκαν 7.427 αιγοπρόβατα λιγότερα από τα δηλωθέντα
- Πάνω από 400 οι νεκροί στο νοσοκομείο της Καμπούλ – Το Πακιστάν διαψεύδει ότι στοχοθέτησε την κλινική απεξάρτησης τοξικομανών
- Στίβεν Σπίλμπεργκ: Η εμφάνιση με την εγγονή του στα Όσκαρ, vid
- Επιμένει ο Dugin: «Όλο και περισσότερα σημάδια δείχνουν ότι ο Νετανιάχου είναι νεκρός»
- Κ. Τσουκαλάς: Το ΠΑΣΟΚ δεν χωρίζεται σε τιμάρια και αγκαλιάζει τους πάντες
- Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την εξόντωση του στρατηγού Γκολαμρεζά Σολεϊμάνι
- Αυτή είναι η ποινή για την 23χρονη συνοδηγό του Ι.Χ. που παρέσυρε και σκότωσε την Έμμα









