Μεσοβέζικη στάση από τους Αμερικάνους – Ακυρώνουν τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Κύπρου! Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι

Κρατούν τις...ισορροπίες οι ΗΠΑ, εν όψει επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα.

Μία άκρως περίεργη έως προκλητική ανάρτηση στο twitter έλαβε χώρα από την Αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Πρόκειται επί της ουσίας για την ακύρωση του λεγόμενου «χάρτη της Σεβίλλης», στον οποίο εδώ και χρόνια (από τις αρχές του 2000) αποτυπώνονται επί χάρτου οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο «χάρτης της Σεβίλλης» (ή αλλιώς χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης) εκπονήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των Βρυξελλών στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να χαραχθούν οι ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Είναι ένας απολύτως σημαντικός χάρτης για τον ελληνισμό, καθώς μεταξύ άλλων καθορίζει και τα μέγιστα όρια των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου.

Σε αυτόν τον χάρτη υπολογίζεται πως ακόμη και το πιο μικρό νησί δικαιούται να έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, κάτι που φυσικά αρνούνται πεισματικά οι Τούρκοι.

Την παρανοϊκή αυτή στάση της Άγκυρας έρχεται να υποστηρίξει σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία, γράφοντας τα εξής:

«Οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτικής τους, δεν παίρνει θέσεις στα ζητήματα διαφορών άλλων κρατών για τα θαλάσσια σύνορα. Με σεβασμό στο “νομικό καθεστώς” (σ.σ. σε εισαγωγικά η φράση νομικό καθεστώς) οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πως ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει οποιαδήποτε νομική σημασία. Καταλαβαίνουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί πως ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά δεσμευτικό κείμενο.

Οι διαφορές για τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να λύνονται από τα εμπλεκόμενα κράτη βάσει του διεθνούς δικαίου. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και ενθαρρύνει την Ελλάδα και την Τουρκία να επαναλάβουν τις διερευνητικές επαφές το συντομότερο δυνατό».

Φυσικά τα τουρκικά ΜΜΕ δεν άργησαν να κάνουν «σημαία» τους αυτήν την ανάρτηση, η δημοσίευση της οποίας δεν είναι καθόλου τυχαία χρονικά.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, πρόκειται να μεταβεί στην Ελλάδα με κορυφαίο ζήτημα συζήτησης να αποτελεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Πρόκειται για την κλασσική μεσοβέζικη στάση που κρατούν οι Αμερικάνοι στην εξωτερική τους πολιτική και που ακολουθούν ακατάπαυστα και στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.

Όσο διπλωματικές κι αν ακούγονται αυτές οι τακτικές, τόσο καταβαραθρώνουν την πλευρά που κατεξοχήν με βάση το Διεθνές Δίκαιο αλλά και το Δίκαιο της θάλασσας έχει το δίκιο με το μέρος της, την Ελλάδα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί