Στις 7 Σεπτεμβρίου η ΠΙΘΑΝΗ ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων – Όλα τα μέτρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι θα ισχύσει για μάσκες, απουσίες και μαθήματα.

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων και των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης ανακοίνωσε,παίρνοντας τον λόγο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Δείτε μετά το 05:40 λεπτό τις ανακοινώσεις δια στόματος της Υπ.Παιδείας:

«Αυτονόητη υποχρέωση εν μέσω πανδημίας, σαν τη ζώνη στο αυτοκίνητο», χαρακτήρισε η αρμόδια Υπουργός τη χρήση μάσκας από τα μικρά παιδιά.

Η υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο πορεύεται με γνώμονα το καλό των παιδιών και χαρακτήρισε «χρέος» το να είναι τα παιδιά στο σχολείο.

«Η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας», προσέθεσε η υπουργός, σημειώνοντας ότι τα παραπάνω τα τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της.

«Εμπιστευτείτε και ως προς αυτό τις δυνατότητες προσαρμογής του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά και τη λυτρωτική δύναμη της μαθησιακής διαδικασίας, που μπορεί ακόμη και τη χρήση της μάσκας, ως ατομική πράξη, συλλογική συνθήκη και εκπαιδευτική διαδικασία, να τη μετουσιώσει σε χρήσιμο και δημιουργικό μάθημα ζωής για τα παιδιά μας. Μάθημα προσαρμοστικότητας, αλλά προπαντός μάθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Θα χρειαστεί λοιπόν το επόμενο διάστημα προσπάθεια, επιμονή, προσαρμοστικότητα. Είναι για το καλό των παιδιών μας και όλων μας».

Εκτός των άλλων εσωτερικών χώρων όπου η μάσκα για μαθητές και δασκάλους θα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ, η Υπουργός Παιδείας αποκάλυψε πως η μάσκα ΔΕΝ θα είναι υποχρεωτική στα διαλείμματα.

«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει σε περιβάλλον αυξημένων μέτρων ασφαλείας και στη βάση της εξέλιξης της πανδημίας με τα δεδομένα που έχουμε ΣΗΜΕΡΑ».

Όσον αφορά την ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων πανελλαδικά, η κ.Κεραμέως ανέφερε πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα παραμένει η 7η Σεπτεμβρίου ως η πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων.

ΩΣΤΟΣΟ η ίδια υπογράμμισε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου.

«Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα, μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλες χρονιές».

Δεν απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο να παραταθεί η σχολική χρονιά εφόσον κριθεί αυτό αναγκαίο.

Σε περίπτωση κρούσματος ξεκαθάρισε πως δεν θα κλείνει το σχολείο αλλά το τμήμα ή τα τμήματα όπου εντοπίζονται τα τυχόν κρούσματα.

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η παράκληση της κ.Κεραμέως στους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο!

.

Όλοι οι μαθητές στις τάξεις

   Η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα πραγματοποιηθεί με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση κατά τη νέα σχολική χρονιά. Η κ. Κεραμές σημείωσε ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην Επικράτεια είναι 17 μαθητές.

   «Η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία θα ελέγχονται αυστηρά για το καλό όλων μας και πρωτίστως των παιδιών μας», τόνισε.

   Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όλα τα σχολεία -από νηπιαγωγεία έως λύκεια, ολοήμερα, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι και μέτρα πρόληψης

   – Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

   – Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

   – Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.

   – Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

   – Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

    – Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.

   – Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.

   – Όσον αφορά τα αθλήματα, ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους. Τα σχολικά πρωταθλήματα δεν θα πραγματοποιηθούν

   – Για τα εργαστήρια, προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας και καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

   – Στις αίθουσες Πληροφορικής, προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.

   – Για τα Μουσικά Όργανα, προβλέπονται τα εξής:

   Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων.

   Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση.

   – Ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού νερού. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, το υπ. Παιδείας συνεργάζεται με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας. «Πρόκειται για λύση που και εξυπηρετεί τους αναγκαίους όρους υγιεινής αλλά είναι και ωφέλιμη για το περιβάλλον. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη γενναιόδωρη αυτή προσφορά», τόνισε η κ. Κεραμέως.

   Απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών

   Εφεξής οι απουσίες σχετικά με τον κορονοϊό δικαιολογούνται:

   Πρώτον, αν νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

   Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

   Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

   Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που μόλις περιέγραψα, προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν, η παρακολούθηση μέσω τηλεκπαίδευσης. Ενώ έχουμε εξασφαλίσει επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν.

   Για τους εργαζόμενους γονείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Τηλεκπαίδευση

   Ως προς την τηλεκπαίδευση, είναι έτοιμες πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας.

   – Για τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση, έχει πραγματοποιηθεί συνεργασία μεταξύ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της εταιρείας CISCO για τους σκοπούς της τηλεκπαίδευσης, χωρίς χρέωση προς το Δημόσιο. Η σύνδεση των μαθητών και εκπαιδευτικών θα γίνεται με το ΠΣΔ.

   – Έχουν ήδη ενισχυθεί όλα τα σχετικά δημόσια δίκτυα, και υποδομές ΠΣΔ, e-class, e-me.

   – Έχουν εξασφαλιστεί εκ νέου μηδενική χρέωση δεδομένων σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο.

   Επιπλέον, έχει εξασφαλιστεί η ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων με πάνω από 70.000 φορητές συσκευές

   ⁃ Υπάρχουν έτοιμα, σειρά μαθημάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης για μαθητές Δημοτικού, και υπάρχει πάντα η δυνατότητα για επέκταση αυτών.

   ⁃ Έχουν ήδη εκπονηθεί και θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κάλυψη της ύλης.

   ⁃ Έχουν ήδη εκπονηθεί επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση -είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ- και τα έχει ήδη παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ενώ ακολουθεί και άλλο πρόγραμμα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί