Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα.
Το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Ανάμεσά τους 45 παιδιά και 20 βρέφη.
Το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944 γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων.
Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.
Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.
Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές.
Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν.
Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.
SanSimera / photo video screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ιρανοί νέοι πανηγυρίζουν με «τον χορό του Τραμπ»! Viral τα βίντεο στο διαδίκτυο
- Ο ισραηλινός στρατός είναι προετοιμασμένος για μια εκστρατεία εναντίον του Ιράν που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες
- Στα σκαριά το «The Mummy 4» – Τί έκανε τους Μπρένταν Φρέιζερ και Ρέιτσελ Βάις να πουν το «Ναι»
- Λαβρόφ: Δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι το Ιράν κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα
- “Φωτιά” και στις αγορές – Νέο άλμα στην τιμή του ευρωπαϊκού αερίου, νέα πτώση των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Πόλεμος στο Ιράν και ελληνική καθημερινότητα – Τι ειπώθηκε από κυβερνητικά χείλη
- Ν. Χαρδαλιάς από Νίκαια: «Δημοπρατούνται και προχωρούν τα 3 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά»
- Οι ΗΠΑ έχουν πλήξει 1.250 στόχους από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράν
- Τραγικός απολογισμός με έναν νεκρό και δύο τραυματίες από καραμπόλα χθες βράδυ στη λεωφ. Ποσειδώνος
- Σκηνές πανικού στο Ντουμπάι: Μπέρδεψαν τον ήχο από το κανόνι του ιφτάρ με… βομβαρδισμό (Vid)









