Το Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε τις προσφυγές των εταιρειών Nord Stream AG και Nord Stream 2AG κατά της Οδηγίας που επιβάλλει του κανόνες του Τρίτου Ενεργειακού πακέτου της ΕΕ σε αγωγούς φυσικού αερίου, που αναπτύσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τρίτες χώρες, αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Δικαστηρίου της ΕΕ που κοινοποιήθηκε σήμερα 20 Μαΐου.
Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι προσφυγές των διαχειριστριών εταιρειών των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 δεν γίνονται αποδεκτές ώστε να εξετασθούν κατ’ ουσίαν. Κατά την άποψη του δικαστηρίου οι διαχειριστές και των δύο αγωγών φυσικού αερίου δεν έχουν άμεση σχέση με την Οδηγία για το φυσικό αέριο της Ε.Ε.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι διαχειρίστριες εταιρείες των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2, δεν έχουν άμεση σχέση με την Οδηγία αυτή. Η εν λόγω οδηγία, την οποία αμφισβητούν οι διαχειρίστριες εταιρείες, τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαΐου του 2019 και έπρεπε να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία έως τις 24 Φεβρουαρίου του 2020. Η Οδηγία υποχρεώνει τις διαχειρίστριες εταιρείες να μοιραστούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς που σχετίζεται με δραστηριότητες μεταφοράς, να υιοθετήσουν ένα σύστημα πρόσβασης χωρίς διακρίσεις σε τρίτα πρόσωπα στα συστήματα μεταφοράς και διανομής στην βάση των τιμών που είχαν καθορισθεί.
Στο μεταξύ η Ομοσπονδιακή αρχή ενεργειακών δικτυών της Γερμανίας αποφάσισε να αποδεσμεύσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream από την ισχύ της Οδηγίας για το φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επικράτεια της χώρας για μια περίοδο 20 ετών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού, Nord Stream AG
Το σχετικό αίτημα προς την αρχή είχε υποβληθεί στις 19 Δεκεμβρίου του 2019.
«Σε αντιστοιχία με το αίτημα, η αποδέσμευση από τον συγκεκριμένο κανόνα (της Οδηγίας) εφαρμόζεται για το τμήμα του αγωγού, που βρίσκεται στο έδαφος της Γερμανίας (περιλαμβανομένων και χωρικών υδάτων της Γερμανίας) και πρωταρχικά ισχύει για διάστημα 20 ετών, αναδρομικά από την στιγμή που τέθηκε σε ισχύ ο τροποποιηθείς Νόμος για την ενεργειακή βιομηχανίας της ΟΔΓ της 12ης Δεκεμβρίου του 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πηγές: Deutche Welle (Russian) , TASS / photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Για αυτό υπάρχει προσπάθεια από τους διεθνιστές να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη
- Πώς να φρεσκάρετε και να ανανεώσετε το σπίτι σας για το φθινόπωρο
- Το Ιράν έτοιμο να βρει μια δίκαιη λύση με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- Δημοσκόπηση: Διατηρεί την πρωτιά η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ
- Κεφαλονιά: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στα Μεταξάτα – Ενισχύσεις και από Κυλλήνη
- Το ήπιο, το μέτριο και το δύσκολο σενάριο για την Ουκρανία
- Πέθανε ξαφνικά την ώρα του ρεπορτάζ ο καμεραμάν Γιώργος Παυλάκης, τον πρόδωσε η καρδιά του
- Ανακαλύφθηκαν κρυμμένες κατασκευές γύρω από ελληνιστικό πύργο 2.300 ετών στην Πάρο
- Μητσοτάκης: «Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους»
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου πάσχει από νεφρική δυσλειτουργία, παραμένει στο νοσοκομείο