Η κατανάλωση κρέατος φαίνεται πως έχει επίδραση στη φυσική, κοινωνική αλλά και πνευματική υγεία μας, σύμφωνα με νέα επιστημονική ανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Critical Reviews In Food Science And Nutrition».
Η Δρ. Ούρσα Ντόμπερσεκ, συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Southern Indiana, δήλωσε στο PsyPost:
«Δεδομένης της δραματικής αύξησης του βιγκανισμού και των ψυχικών ασθενειών κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μια αυστηρή συστηματική ανασκόπηση ήταν ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για την εξέταση των σχέσεων μεταξύ κρέατος και ψυχικής υγείας».
Σε σχετική ανάλυση 18 μελετών συμμετείχαν συνολικά 160.257 άτομα από «πολλαπλές γεωγραφικές περιοχές», εκ των οποίων τα 85.843 ήταν γυναίκες και τα 73.232 άνδρες.
Ακόμα, οι 149.559 χαρακτηρίστηκαν ως «καταναλωτές κρέατος» και οι 8.584 ως «χορτοφάγοι».
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι 11 από τις 18 μελέτες έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της μη κατανάλωσης κρέατος και της κακής ψυχολογικής υγείας.
Επίσης, τέσσερις από τις μελέτες που αναλύθηκαν, παρουσίασαν αμφιλεγόμενη σχέση και οι άλλες τρεις έδειξαν ότι εκείνοι που απείχαν από το κρέας είχαν καλύτερη ψυχολογική υγεία.
Η Ντόμπερσεκ, μάλιστα, σημειώνει το εξής:
«Η συσχέτιση δεν συνεπάγεται αιτιώδη σχέση. […] Τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχική ασθένεια μπορεί να αλλάξουν τη διατροφή τους ως μορφή αυτοθεραπείας. Οι βίγκαν και οι αυστηρές δίαιτες για χορτοφάγους ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών που αυξάνουν τον κίνδυνο ψυχικής νόσου. Πολλά άτομα με διατροφικές διαταραχές χρησιμοποιούν τον βιγκανισμό και τη χορτοφαγία ως “κάλυψη” της ασθένειάς τους».
Συμπερασματικά, η ανάλυση δεν υποστήριξε την ιδέα ότι η αποφυγή κρέατος είναι μια καλή στρατηγική για τη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης.
(sputniknews – φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: Στους 40 οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στην Ανδαλουσία
- Μαρόκο: Ο βασιλιάς Μοχάμεντ δέχτηκε να συμμετάσχει στο “Συμβούλιο Ειρήνης” του Τραμπ
- Ο Γουίλ Σμιθ σε νέες περιπέτειες: Εξερευνά τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας σε ένα εντυπωσιακό βίντεο
- “Xuntian”: Η Κίνα παρουσιάζει το νέο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο πριν από την εκτόξευση το 2027, vid
- Λωρίδα της Γάζας: Ο Νετανιάχου διαφωνεί με την ανάπτυξη Τούρκων ή Καταριανών στρατιωτών
- Σπουδαία ανακάλυψη στην Ιταλία: Αρχαιολόγοι βρήκαν μια ρωμαϊκή βασιλική του Ρωμαίου αρχιτέκτονα Βιτρούβιου
- Θυελλώδεις άνεμοι αύριο σε Ιόνιο, Πελοπόννησο και δυτική Στερεά – Επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη
- «Η Ευρώπη δεν συμπεριφέρεται ως μια ισχυρή ήπειρος»: Σοκαριστικές διαπιστώσεις
- Φυλακές Κορυδαλλού: Δολοφονήθηκε με αυτοσχέδιο μαχαίρι 49χρονος βαρυποινίτης από την Αλβανία
- Τραβούν χειρόφρενο τα ταξί της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη









