Η ιδέα του Πυθαγόρα ήταν απλή: Έπρεπε να περιοριστεί η απληστία στο ποτό! Πώς θα γινόταν αυτό; Το πήλινο ποτήρι αδειάζει κατά έναν “μαγικό” τρόπο όταν εκείνος που το κρατάει αποδειχτεί… πλεονέκτης και το γεμίσει περισσότερο απ’ όσο πρέπει.
Η δομή της κούπας
Στην κεντρική στήλη υπάρχει μία τρύπα η οποία επικοινωνεί με την τρύπα που υπάρχει στο κάτω μέρος της κούπας μέσω ενός σωλήνα. Το σχήμα του σωλήνα μπορούμε να το παρομοιάσουμε σαν ένα καλαμάκι το οποίο το έχουμε λυγίσει πάρα πολύ.
Όσο η κούπα γεμίζει με κρασί μέχρι το όριο (διακεκομμένη γραμμή) παράλληλα γεμίζει και ο σωλήνας που βρίσκεται εντός της στήλης. Το ύψος του κρασιού είναι το ίδιο λόγω της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων.

Η πίεση στην ελεύθερη επιφάνεια του κρασιού είναι ίση με την ατμοσφαιρική πίεση (patm), όση είναι και η πίεση στην τρύπα του κάτω μέρους του ποτηριού.
Όταν όμως το ύψος του ποτηριού περάσει την διακεκομμένη γραμμή, τότε γεμίζει με κρασί ο σωλήνας και υπάρχει διαρροή από το κάτω μέρος του ποτηριού μέχρι να αδειάσει όλο το ποτήρι.

Η “δίκαιη κούπα” του Πυθαγόρα!
Στην κούπα υπάρχει χαραγμένο ένα όριο, μια γραμμή. Αν το υγρό που περιέχει δεν υπερβεί τη γραμμή αυτή, ο πότης απολαμβάνει το κρασί του.
Εάν, όμως, ξεπεράσει τη γραμμή του ορίου, τότε η κούπα αδειάζει και το κρασί χύνεται από τη βάση. Αδειάζει όλη η κούπα, όχι μόνο η επιπλέον ποσότητα.
Πως όμως γίνεται αυτό; Στο κέντρο της κούπας βρίσκεται μια στήλη τοποθετημένη ακριβώς πάνω από έναν σωλήνα που οδηγεί στο κάτω μέρος της. Ενώ η κούπα γεμίζει, η στάθμη του κρασιού ανεβαίνει και στο εσωτερικό της κεντρικής στήλης, ακολουθώντας το νόμο του Pascal για τα συγκοινωνούντα δοχεία. Όσο η στάθμη του κρασιού δεν ξεπερνά τη γραμμή που είναι χαραγμένη στο εσωτερικό της κούπας “δεν τρέχει τίποτα”.
(Enimerotiko – φωτο:screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Έκανε το σφάλμα να αφήσει το παράθυρο του σπιτιού του ανοικτό ενώ έλειπε για… 3 χρόνια, vid
- Στη φυλακή ο αλλοδαπός που ερευνάται για κατασκοπεία στη Σούδα
- Σοκ στην Ιαπωνία: Μητέρα εγκατέλειψε το παιδί της στο βουνό επειδή ήταν άτακτο
- Ρωσική εταιρεία ενέργειας διέκοψε εκτάκτως τις εργασίες σε πυρηνικό σταθμό στο Ιράν
- Υπ. Εσωτερικών Κύπρου: «Σε καθεστώς εκκένωσης μέχρι την Παρασκευή το Ακρωτήρι»
- ΥΠΕΞ για Ιράν και Κύπρο: Η Ελλάδα δεν έχει καμία συμμετοχή στον πόλεμο
- Πλεύρης: Όταν πλήττεται κυπριακό έδαφος, το ζήτημα δεν είναι αν αφορά βρετανική βάση
- Μ. Ανατολή: Νέα «βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές
- Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει τις ανακοινώσεις Μακρόν για τα πυρηνικά
- Απόψε η έκλειψη του «Ματωμένου Φεγγαριού» – Δείτε αν θα είναι ορατή από την Ελλάδα









