Κι όμως παρακολουθούν και τις συνήθειες των Ελλήνων εν μέσω πανδημίας- Τι άλλαξε; (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεδομένα που καταγράφουν τις αλλαγές στις μετακινήσεις πολιτών σε 63 μεγάλες πόλεις και περιοχές της υφηλίου ξεκίνησε να δημοσιοποιεί και η Αpple. Μάλιστα όπως λέει η εταιρία, η δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων έχει να κάνει με την πληροφόρηση των φορέων υγείας, για το κατά πόσο οι νέες συνήθειες του πληθυσμού στις μετακινήσεις του βοηθούν ή […]

Δεδομένα που καταγράφουν τις αλλαγές στις μετακινήσεις πολιτών σε 63 μεγάλες πόλεις και περιοχές της υφηλίου ξεκίνησε να δημοσιοποιεί και η Αpple.

Μάλιστα όπως λέει η εταιρία, η δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων έχει να κάνει με την πληροφόρηση των φορέων υγείας, για το κατά πόσο οι νέες συνήθειες του πληθυσμού στις μετακινήσεις του βοηθούν ή όχι στη διάδοση του κορωνοϊού.

Τα ελληνικά στοιχεία αποκαλύπτουν μία μικρή αύξηση, το τελευταίο διάστημα, των διαδρομών που διανύονται πεζή. Αντιθέτως, η προσήλωση στα μέτρα περιορισμού όσον αφορά τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα παραμένει υψηλή.

Tα δεδομένα συγκεντρώνονται με βάση τον αριθμό των αιτημάτων για διαδρομές, όπως αυτά υποβάλλονται στη σχετική εφαρμογή των Apple Maps, και κατόπιν συγκρίνονται με τον όγκο προηγούμενων διαδρομών που διανύθηκαν με οχήματα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή πεζή και η συγκριτική τιμή βάσης, είναι τα μέσα Ιανουαρίου.

Με λίγα λόγια κάθε φορά που στέλνει κάποιος αίτημα για κάποια διαδρομή σε Apple εφαρμογή τότε καταγράφεται και κατηγοριοποιείται τόσο το αίτημα όσο και ο τρόπος μετακίνησής του.

Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.apple.com/covid19/mobility και θα δείχνουν αλλαγές σε 63 μεγάλες πόλεις ή περιοχές, δήλωσε η Apple.

Τα «ελληνικά» αποτελέσματα αποτυπώνονται στον χάρτη ο οποίος αποκαλύπτει και μία ελαφρά αύξηση, το τελευταίο διάστημα, των διαδρομών που διανύονται με τα πόδια.

Όμως αποκαλύπτει επίσης ότι στη χώρα μας η μείωση στις μετακινήσεις είχε φθάσει στη μεγαλύτερη μείωση της περίπου στις 4 και 5 Απριλίου, αλλά έκτοτε εμφανίζεται μια σταδιακή αύξηση τόσο στις πεζοπορίες όσο και στις μετακινήσεις με αυτοκίνητα.

Η ετσιρία ισχυρίζεται ότι τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν έτσι ώστε να μην εμφανίζονται αιτήματα από μεμονωμένους χρήστες κι ότι δεν παρακολουθεί μεμονωμένους χρήστες ή τις τοποθεσίες τους.

Προς το παρόν, το εργαλείο της Apple, που ανανεώνεται σε καθημερινή βάση, καταγράφει τις μεταβολές σε μόνο τρεις κατηγορίες μετακινήσεων: με τα πόδια, με όχημα ή με δημόσια μέσα μεταφοράς (γι’ αυτό το τελευταίο δεν αναφέρεται εκτίμηση για την Ελλάδα), ενώ το εργαλείο της Google περιλαμβάνει περισσότερες επιλογές (καταστήματα, πάρκα, γραφεία κ.α.). Σε γενικές γραμμές πάντως τα δύο εργαλεία φαίνεται να δίνουν παραπλήσιες εικόνες για τις επιμέρους χώρες.

Εκ των πραγμάτων, η Apple έχει διαθέσιμα λιγότερα δεδομένα σε σχέση με τη Google, η οποία κάνει χρήση στοιχείων όχι μόνο από κάθε συσκευή Android, αλλά ακόμη και από τα iPhones της Apple, στα οποία είναι εγκατεστημένο το Google Maps.

Με πληροφορίες από Reuters-amna / photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί