Λιβύη – Δραματική προειδοποίηση ΟΗΕ: Επιδημία κορωνοϊού θα ήταν καταστροφική

Εάν στη Λιβύη σημειωθεί επιδημία κορωνοϊού, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές, προειδοποίησε αρμόδιο στέλεχος του ΟΗΕ, μιλώντας στο Sputnik. Εάν επιδημία κορονοϊού καταγραφεί στη Λιβύη, θα καταρρεύσει το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της χώρας που μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Λιβύη, Μποσέ Ράτκα, […]

Εάν στη Λιβύη σημειωθεί επιδημία κορωνοϊού, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές,

προειδοποίησε αρμόδιο στέλεχος του ΟΗΕ, μιλώντας στο Sputnik.

Εάν επιδημία κορονοϊού καταγραφεί στη Λιβύη, θα καταρρεύσει το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της χώρας που μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Λιβύη, Μποσέ Ράτκα, μιλώντας στο Sputnik.

«Μια πιθανή επιδημία του ιού θα ήταν καταστροφική. Η Λιβύη διατρέχει υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης του COVID-19, δεδομένου του αυξανόμενου βαθμού ανασφάλειας, πολιτικού κατακερματισμού, αδύναμου συστήματος υγείας και μεγάλου αριθμού μεταναστών, προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων. Το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού σε αυτό το εύθραυστο πλαίσιο που προκαλείται από την παρατεταμένη σύγκρουση», δήλωσε ο Ράτκα.

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού επιβεβαιώθηκε στη Λιβύη στις 25 Μαρτίου. Τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα υπονομεύονται σε μεγάλο βαθμό από τη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ δύο αντίπαλων διοικήσεων, στα ανατολικά και δυτικά της χώρας.

«Δεδομένου ότι τα λιβυκά νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται τραυματισμένους μαχητές μετά από μια διαρκώς αγνοούμενη κατάπαυση του πυρός το 2020, αυτές οι ιατρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει τώρα να υποστηρίξουν το έργο του περιορισμού του COVID-19. Η έλλειψη καλά εξοπλισμένων μονάδων εντατικής θεραπείας και ιατρικού εξοπλισμού σημαίνει ότι η χώρα θα δυσκολευτεί στην αντιμετώπιση μιας μεγάλης εστίας. Με ένα ήδη αδύναμο σύστημα υγείας και με τους περισσότερους Λιβύους να αναζητούν υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό, οι συνέπειες μιας σοβαρής επιδημίας του COVID-19 στη Λιβύη θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές», προειδοποίησε ο Ράτκα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τις αντίπαλες κυβερνήσεις να αφήσουν τα όπλα και να συμμορφωθούν με την προσωρινή συμφωνία συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή της Λιβύης (5 + 5) εν όψει της πανδημίας COVID-19.

Ο Μποσέ Ράτκα σημείωσε επίσης ότι το συγκεκριμένο γραφείο του ΟΗΕ στη Λιβύη έχει λάβει έχει λάβει 164 αναφορές από ανθρωπιστικές οργανώσεις σχετικά με τις δυσκολίες πρόσβασης που επιφέρει η απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού.

«Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, μαζί με τα μέτρα περιορισμού του COVID-19, παρεμποδίζουν την ανθρωπιστική πρόσβαση σε αυτούς που χρειάζονται βοήθεια και την ελεύθερη κυκλοφορία του ιατρικού και άλλου ανθρωπιστικού προσωπικού στη χώρα. Λάβαμε 164 αναφορές από διάφορους ανθρωπιστικούς φορείς σχετικά με τους περιορισμούς πρόσβασης που συνδέονται με την απαγόρευση της κυκλοφορίας για τον COVID- 19 που έχουν επιβληθεί στην ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη», δήλωσε ο Ράτκα.

sputnik.gr / photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί