Το ζήτημα του κορωνοϊού και το κατά πόσο αντέχει στις επιφάνειες απασχολεί τους περισσότερες ανθρώπους του κόσμου.
Η προσοχή στους κανόνες υγιεινής μπορεί να προφυλάξει από τη μετάδοση του κορωνοϊού, οπότε η επιμελής καθαριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αρθρα επί άρθρων έχουν γραφτεί για το από ποιες επιφάνειες μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός.
Σύμφωνα με την Daily Mail, ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ζήσει στις σόλες των παπουτσιών μέχρι πέντε ημέρες, εάν αυτά έχουν φορεθεί σε πολυσύχναστες περιοχές, όπως σουπερμάρκετ και δημόσιες συγκοινωνίες. Στη σόλα παπουτσιών μπορούν να υπάρχουν βακτήρια και μύκητες, αλλά και σταγονίδια αναπνοής που μεταφέρονται στον αέρα. Αυτά μπορεί να «προσγειωθούν» οπουδήποτε και στο επάνω μέρος του παπουτσιού, όπως τα κορδόνια.
Γιατί ο κορωνοϊός επιβιώνει στις σόλες
Οι σόλες είναι συνήθως κατασκευασμένες από ανθεκτικά, συνθετικά υλικά όπως καουτσούκ, PVC ή δέρμα επενδεδυμένα με πλαστικό, τα οποία όλα φέρουν υψηλά επίπεδα βακτηρίων επειδή είναι μη πορώδη, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπουν τον αέρα, το υγρό ή την υγρασία να περάσουν.
Ο γιατρός Γκεόργκεν Νάνος δήλωσε στην Huffington Post Australia ότι η πιθανότητα τα παπούτσια να μεταφέρουν κορωνοϊό αυξάνεται εάν έχουν φορεθεί σε περιοχές με έντονη κίνηση, όπως γραφεία, εμπορικά κέντρα, τρένα, λεωφορεία και αεροδρόμια. Σύμφωνη σε αυτό είναι και η σύμβουλος υγείας στο Μισούρι, Δρ. Μέρι Σμιντ, λέγοντας ότι ο κορωνοϊός φαίνεται ότι ζει σε συνθετικές επιφάνειες για «πέντε ημέρες ή περισσότερο» με μελέτες σε υλικά που σχετίζονται στενά με τα υφάσματα παπουτσιών σε θερμοκρασία δωματίου.
Η περιβαλλοντική επιστήμονας στη Μελβούρνη, Νικόλ Μπίλσμα, μιλώντας στην Daily Mail Australia είχε δηλώσει ότι σκόνη και αλλεργιογόνα μπορούν να μεταφερθούν στο σπίτι με τα παπούτσια. Οπως τόνισε, είναι καλύτερο να αφήνετε τα παπούτσια έξω ή στην πόρτα και όχι να τα φοράτε μέσα από το σπίτι.
iefimerida.gr / photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το Ισραήλ θα δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στον νότιο Λίβανο ως τον ποταμό Λιτάνι, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας
- Σαν σήμερα, το 1999, πρωτοβγήκε η εμβληματική ταινία «THE MATRIX» (Vid)
- Μεγάλο αφιέρωμα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας στον Οδυσσέα Ελύτη
- «Έσκασε» το άσχημο «μαντάτο» – Επιστολή προς τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ
- Viral έγινε παλιά συνέντευξη της μητέρας του Τραμπ: «Ολόιδιος» σχολιάζουν, vid
- ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μεταφοράς του Αγίου Φωτός
- Kακοκαιρία ERMINIO: Ποιες περιοχές μπαίνουν σε «Red Code»
- Το Ισραήλ είναι έτοιμο να συνεχίζει να χτυπά το Ιράν “για εβδομάδες ακόμα”, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού
- Αυξήθηκε 4,5% ο όγκος πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον φετινό Ιανουάριο
- Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 3 και 6 Απριλίου









