«Εκατομμύρια» ζωές θα κινδυνεύσουν αν ο κόσμος δεν επιδείξει αλληλεγγύη, κυρίως απέναντι στις φτωχότερες χώρες, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού SARS-CoV-2, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
«Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει έναν κοινό εχθρό. Είμαστε σε πόλεμο με έναν ιό. Καλώ τους ηγέτες να ενωθούν και να παράσχουν μια κατεπείγουσα και συντονισμένη απάντηση σε αυτήν την παγκόσμια κρίση», τόνισε.
«Αποδείχθηκε ότι ο ιός μπορεί να αναχαιτιστεί. Πρέπει να αναχαιτιστεί. Αν αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά, ιδίως στις πιο ευάλωτες περιοχές του κόσμου, κάτι τέτοιο θα σκότωνε εκατομμύρια ανθρώπους», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω βίντεο.
«Η παγκόσμια αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, είναι προς το συμφέρον όλων», επέμεινε. «Πρέπει να περάσουμε αμέσως, από μια κατάσταση όπου η κάθε χώρα εφαρμόζει τη δική της στρατηγική υγείας, σε μια κατάσταση που θα διασφαλίζει, με πλήρη διαφάνεια, μια παγκόσμια, συντονισμένη απάντηση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να στηριχθούν εκείνες οι χώρες που είναι «λιγότερο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν την κρίση».
Ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε τις κυβερνήσεις «να στηρίξουν ανεπιφύλακτα την προσπάθεια» που καταβάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Εκτίμησε επίσης ότι «η υγειονομική καταστροφή δείχνει με σαφήνεια ότι δεν είμαστε τόσο ισχυροί» όσο πιστεύαμε, σε ό,τι αφορά τα συστήματα υγείας.
Σε οικονομικό επίπεδο, είπε ότι «θα πρέπει να επικεντρωθούμσε στους ανθρώπους, τους πιο ευάλωτους, τους χαμηλόμισθους, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι μισθοί, να δοθούν εγγυήσεις, να προληφθούν οι χρεοκοπίες και οι απώλειες θέσεων εργασίας.
«Είναι μια στιγμή που απαιτεί συντονισμένη, αποφασιστική και καινοτόμο πολιτική δράση από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου και δεν ισχύουν πλέον οι συνηθισμένοι κανόνες. Μια παγκόσμια ύφεση, ενδεχομένως διαστάσεων ρεκόρ, είναι σχεδόν βέβαιη», συνέχισε.
Ο Γκουτέρες κάλεσε τις χώρες να αυξήσουν τις δαπάνες τους στον τομέα της υγείας. Πρέπει επίσης να εγγυηθούν τη ρευστότητα και οι τράπεζες να στηρίξουν τους πελάτες τους. Χρειάζεται επίσης να δεσμευτούν για να διασφαλίσουν επαρκή χρηματοδοτικά μέσα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, συνέχισε, επισημαίνοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν «ρόλο κλειδί» σε αυτό.
«Πρέπει να αποφύγουμε την τάση να προσφύγουμε στον προστατευτισμό. Τώρα είναι η ώρα να ξηλώσουμε τους εμπορικούς φραγμούς και να αποκαταστήσουμε τις αλυσίδες ανεφοδιασμού», τόνισε.
photo eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Είτε θα αντεπιτεθείτε είτε θα πεθάνετε»! Χαμός με ομιλία του Μασκ!
- Κίνα: Τα ρομποτόσκυλα συνεχίζουν να «κλέβουν την παράσταση»
- Καιρός: Τοπικές βροχές με 34άρια και ισχυρούς βοριάδες έως 7 μποφόρ σήμερα
- Ο «χάρτης» πληρωμών επιδομάτων την εβδομάδα που ξεκινά – Τι πληρώνεται σε ποιούς
- Ο πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Δείτε εικόνες
- Ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως δεν θα… απελαθούν οι ξένοι εργαζόμενοι και επενδυτές στις ΗΠΑ
- Η διαφορά τεράστια: Ο χαμογελαστός Γιάννης και δίπλα ο ανέκφραστος Σενγκούν!
- B. Κικίλιας: Σειρά συναντήσεων στο Λονδίνο στο πλαίσιο της London Shipping Week
- Συνεχίζουν οι Ουκρανοί: Έξι drones πάνω από το ρωσικό Μπελγκορόντ αναχαίτισαν οι Ρώσοι
- Η μυστηριώδης φλεγόμενη μπάλα που «εξερράγη» πάνω από την Κίνα! video
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΑΙΡΟΣ

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΤΡΕΝΑ

ΣΠΙΤΙΑ

ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ε65

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ
