Απόφαση με την οποία ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής και διαγραφής ποικιλιών (νέων και τοπικών ή παραδοσιακών) στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Έτσι, είδη όπως το αβοκάντο, το ακτινίδιο, το ιπποφαές, η αννόνα, ο λωτός, το μάνγκο, η μουσμουλιά, η μακαντάμια, η μπανάνα, η φραγκοσυκιά, η χαρουπιά και το μαστιχόδενδρο ή σχίνος θα μπορέσουν να εγγραφούν στον εθνικό κατάλογο ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την καλλιέργειά τους από τους παραγωγούς.
Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, η εγγραφή των ποικιλιών των ειδών αυτών στον εθνικό κατάλογο δεν ρυθμίζεται από την ενωσιακή νομοθεσία και με την απόφαση του κ. Βορίδη επέρχονται ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, βάζοντας σε τάξη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο καθώς τα περισσότερα από τα είδη αυτά παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον για τους αγρότες.
Παράλληλα, με την εγγραφή τους στον εθνικό κατάλογο της Ελλάδας θα υπάρχει και η ταυτότητα της κάθε εγγεγραμμένης ποικιλίας, στοιχείο σημαντικό για την φύτευση και καλλιέργεια φυτών εγνωσμένης ταυτότητας και κατ’ επέκταση την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Τέλος, μέσω της ίδιας απόφασης δίδεται η δυνατότητα στα φυτώρια να παράγουν φυτά με ταυτότητα (πιστοποιημένο υλικό), προκειμένου οι παραγωγοί να αξιοποιούν την ποικιλιακή ταυτότητα και να αποφεύγεται η εισαγωγή των φυτών αυτών από το εξωτερικό.
photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κ. Χατζηδάκης: Παρά την κόπωση, η ΝΔ προηγείται κατά πολύ των άλλων κομμάτων
- Ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον απεσταλμένο του Τραμπ – Τι άλλο ειπώθηκε για Ουκρανία
- H ΠΟΜΙΔΑ για τις αλλαγές στις διατάξεις περί καθαρισμού οικοπέδων και λοιπών ακαλύπτων χώρων
- Πάτρα: Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου
- Τι θα γίνει με το φυσικό αέριο; Η ένταση Ευρώπης-ΗΠΑ ανοίγει τεράστιο θέμα
- Θ. Κοντογεώργης για “Συμβούλιο Ειρήνης”: Σε συντονισμό με την ευρωπαϊκή οικογένεια η στάση της Ελλάδας
- Από σήμερα οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων του κλάδου γουνοποιίας
- Εθνικό Πάρκο Κερκίνης: Ο υπεραιωνόβιος ιταμός, 1074 ετών στέκει αγέρωχος – Φυτεύτηκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 33χρονο οδηγό -Έβρισε τους τροχονόμους επειδή του βεβαίωσαν πρόστιμο
- Για ναρκωτικά συνελήφθη 44χρονος, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης – Τα έκρυβε ακόμη και στην εξώπορτα του σπιτιού του









