Σχεδιαστικά το νέο Ford Puma ξεχωρίζει και δημιουργεί νέα δεδομένα στην Β κατηγορία (vid)

Δεν χρειάστηκε να οδηγήσουμε πολλά χιλιόμετρα για να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό αυτοκίνητο. Η Ford με το νέο Puma αλλάζει τα δεδομένα στην Β κατηγορία και η ήπια υβριδική τεχνολογία στην πράξη αποδεικνύεται στοιχείο υψηλής οικονομίας και περιβαλλοντικής συνείδησης. Μα το σημαντικότερο αυτής της τεχνολογίας είναι ότι το κινητήριο […]

Δεν χρειάστηκε να οδηγήσουμε πολλά χιλιόμετρα για να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό αυτοκίνητο.

Η Ford με το νέο Puma αλλάζει τα δεδομένα στην Β κατηγορία και η ήπια υβριδική τεχνολογία στην πράξη αποδεικνύεται στοιχείο υψηλής οικονομίας και περιβαλλοντικής συνείδησης. Μα το σημαντικότερο αυτής της τεχνολογίας είναι ότι το κινητήριο σύνολο της ήπιας υβριδικής τεχνολογίας ενσωματώνει ηλεκτρική υποβοήθηση ροπής με έναν χαμηλών τριβών τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.0L EcoBoost, ο οποίος αποδίδει από 125 έως 155 ίππους.

Στην πράξη και κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής οδήγησης η αυξημένη απόσταση από το έδαφος, μας βοήθησε να οδηγήσουμε το μοντέλο απροβλημάτιστα σε άσχημους δρόμους, προσφέροντας μεγάλα επίπεδα άνεσης σε όλους τους επιβαίνοντες. Αυτό που μας άρεσε ήταν ο μεγάλος αποθηκευτικός χώρος των 456 λίτρων, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει αποσκευές μιας μεγάλης οικογένειας. Μας άρεσε επίσης ότι το Ford Puma προσφέρει πίσω πόρτα με hands-free λειτουργία ανοίγματος και καθίσματα με λειτουργία οσφυϊκού μασάζ αναβαθμίζοντας το επίπεδο άνεσης και πρακτικότητας.

Ουσιαστικά είναι το πρώτο από 14 εξηλεκτρισμένα οχήματα που θα λανσαριστούν από την εταιρεία μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, δείχνοντας έμπρακτα την οικολογική συνείδηση της εταιρείας. Η τεχνολογία EcoBoost Hybrid αναβαθμίζει τον βενζινοκινητήρα 1.0 EcoBoost του νέου Puma με μία ενσωματωμένη μίζα-γεννήτρια (BISG) 11.5 kW που παίρνει κίνηση μέσω ιμάντα. Αντικαθιστώντας τον στάνταρ εναλλάκτη, το σύστημα BISG επιτρέπει την ανάκτηση και αποθήκευση της ενέργειας, που συνήθως χάνεται κατά το φρενάρισμα και το ρολάρισμα σε μία αερόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου των 48 Volt. Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί και σαν μοτέρ μέσω διαρκούς συνεργασίας με τον κινητήρα, χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια τόσο για την παροχή πρόσθετης ροπής υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης και επιτάχυνσης, όσο και για τη λειτουργία των περιφερειακών ηλεκτρικών συστημάτων του οχήματος.

Ο κινητήρας με τους 155 ίππους μας ενθουσίασε και αποδείχθηκε πολύ ικανός να κινήσει σβέλτα το όχημα, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η κατανάλωση καυσίμου ακόμη και όταν το πιέσαμε. Η εκκίνηση αποδείχθηκε το κρυφό χαρτί της Ford γιατί διαπιστώσαμε ότι ο ηλεκτροκινητήρας δίνει ακόμη περισσότερη ζωή και ροπή, αφού στην πράξη τα 50Nm ροπής δεν είναι λίγα. Η συνεργασία του κινητήρα εσωτερικής καύσης με τον ηλεκτροκινητήρα είναι άριστη επανεκκινώντας τον κινητήρα σε περίπου 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Δηλαδή όσο διαρκεί το ανοιγόκλεισμα του ματιού. Αυτό επιτρέπει στην τεχνολογία Auto Start-Stop του νέου Puma EcoBoost Hybrid να λειτουργεί σε ένα ευρύτερο φάσμα σεναρίων για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων που το όχημα ρολάρει για να σταματήσει με ταχύτητα κάτω από 15 χλμ/ώρα ή ακόμα και με επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο με το πεντάλ του συμπλέκτη πατημένο. Παράλληλα και όταν οι απαιτήσεις της οδήγησης δεν είναι υψηλές απενεργοποιείται ένας κύλινδρος αυτόματα. Όπως συμβαίνει στο ρολάρισμα ή στο ταξίδι με χαμηλό φορτίο. Το σύστημα μπορεί να απενεργοποιεί και να ενεργοποιεί εκ νέου τον έναν κύλινδρο μέσα σε 14 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης είχαμε στη διάθεσή μας να επιλέξουμε διάφορα προγράμματα για τον τρόπο οδήγησης. Τα προφίλ περιλάμβαναν Normal, Eco, Sport, Slippery και Trail, με κάθε Drive Mode να συνοδεύεται από ένα μοναδικό εικονίδιο στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου. Τα πιο άκαμπτα σιλεντμπλόκ και τα βελτιστοποιημένα top mounts της ανάρτησης είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των τριβών και την αύξηση της ακαμψίας του πλαισίου, δημιουργώντας έτσι ένα αυτοκίνητο με κορυφαία συμπεριφορά.

Τα διογκωμένα τόξα των θόλων των τροχών έρχονται να τονίσουν τον σπορτίφ χαρακτήρα, ενώ το εκφραστικό εμπρός τμήμα ξεχωρίζει με τους σχεδιασμένους προβολείς σε σχήμα κανό, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στην κορυφή των φτερών. Οι προβολείς ομίχλης LED βρίσκονται ακριβώς από κάτω, ενσωματωμένοι στις εμπρός «αεροκουρτίνες» που απομακρύνουν τη ροή του αέρα από τους εμπρός τροχούς μειώνοντας το στροβιλισμό και βελτιώνοντας την αεροδυναμική.

Μπορεί το μοντέλο να διαθέτει αποθηκευτικό χώρο 456 λίτρων, όμως με τη δεύτερη σειρά καθισμάτων πλήρως αναδιπλωμένη, είναι εφικτή η αποθήκευση ενός κουτιού μήκους 112 εκατοστών, πλάτους 97εκ. και ύψους 43 εκ.

Έχοντας σχεδιαστεί για να υπερβαίνει τις μεταφορικές απαιτήσεις των πελατών, το Ford MegaBox προσφέρει ένα βαθύ και ευέλικτο αποθηκευτικό χώρο 80 λίτρων. Με πλάτος 764 χιλιοστών, μήκος 753 χιλιοστών και βάθους 306 χιλιοστών, το MegaBox μπορεί να φιλοξενεί μη σταθερά στοιχεία ύψους έως 115 εκατοστών, όπως φυτά, για παράδειγμα σε κάθετη θέση. Το πάτωμα του χώρου αποσκευών μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι, ανάλογα με τις απαιτήσεις μεταφοράς φορτίων, διαμορφώνοντας τρεις διαφορετικές θέσεις. Στην κατώτατη θέση επιτυγχάνεται η μέγιστη διαθέσιμη χωρητικότητα με κάλυψη του Ford MegaBox, στην πάνω θέση ο υποδαπέδιος χώρος αυξάνεται και το πάτωμα έρχεται στο ίδιο επίπεδο με την αναδιπλωμένη δεύτερη σειρά καθισμάτων, ενώ όταν αφαιρείται, το δάπεδο μπορεί να αποθηκευτεί κάθετα στην πλάτη της δεύτερης σειράς καθισμάτων, προσφέροντας έτσι τη μέγιστη μεταφορική χωρητικότητα που φτάνει τα 456 λίτρα.

Η πίσω πόρτα του νέου Ford Puma προσφέρει επίσης μία ακόμα καινοτομία, καθώς το κάλυμμα μετακινείται σε συνδυασμό με την πίσω πόρτα, με αποτέλεσμα οι πλαϊνοί μηχανισμοί στήριξης να είναι περιττοί, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την απρόσκοπτη πρόσβαση στον χώρο φόρτωσης. Επίσης, το εύκαμπτο αυτό κάλυμμα μπορεί εύκολα να πάρει τη μορφή των ογκωδών αντικειμένων που βρίσκονται στον χώρο αποσκευών.

Όσο για τις επιδόσεις. Οδηγήσαμε την έκδοση με τους 155 ίππους για περίπου 200 χιλιόμετρα. Η μέση κατανάλωση κυμάνθηκε κοντά στα 6,5 λίτρα, παρά το γεγονός ότι σε πολλά σημεία της διαδρομής το πιέσαμε αρκετά. Η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 205χλμ/ώρα, ενώ η επιτάχυνση από την στάση μέχρι και τα πρώτα 100χλμ/ώρα έρχεται σε 9 δευτερόλεπτα.

Η τιμή της φθηνότερης έκδοσης των 125 ίππων ξεκινάει για το νέο Puma από τα 20.097 ευρώ, ενώ για την πλούσια έκδοση και τους 155 ίππους η τιμή κτήσης είναι 25.793 ευρώ.

Κυριάκος Παρασίδης / ΑΠΕ ΜΠΕ/ photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί