Υπάρχει μια κατηγορία λιπαρών που όχι μόνο δεν βλάπτουν, αλλά είναι και ιδιαίτερα ευεργετικά για την εγκεφαλική λειτουργία.
Ποια είναι;
Τα ω3 λιπαρά οξέα αποτελούν βασικό συστατικό των μεμβρανών των νευρικών κυττάρων και έχουν συσχετιστεί με την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και ειδικότερα με την ενδυνάμωση της μνήμης.
Φύλακες της μνήμης
Πολυάριθμες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων ενισχύει την ικανότητα απομνημόνευσης. Σε μελέτη της ικανότητας απομνημόνευσης 867 ατόμων 70-79 ετών της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα ψάρια – που είναι πολύτιμες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων -είχαν σημαντικά καλύτερη απόδοση στα τεστ απομνημόνευσης σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.
Προστασία από την άνοια
Οι έρευνες συσχετίζουν την περιεκτικότητα των κυτταρικών μεμβρανών σε DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ που ανήκει στα ω-3 λιπαρά οξέα) με την εμφάνιση άνοιας. Μάλιστα σε μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts παρατηρήθηκε ότι εκείνοι που είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση DHA στο αίμα τους κατά την έναρξη της μελέτης (η διάρκεια της οποίας ήταν εννιά χρόνια και παρακολούθησε 899 άτομα), είχαν 47% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια. Επίσης οι άνδρες και οι γυναίκες με τις μεγαλύτερες τιμές DHA κατανάλωναν ψάρια περίπου τρεις φορές την εβδομάδα.
Η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων φαίνεται ότι βελτιώνει και τη διάθεση, ενώ τους αποδίδεται και αντικαταθλιπτική δράση. Βάσει ερευνών τα άτομα με την υψηλότερη συγκέντρωση EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) στο αίμα τους εμφάνιζαν ηπιότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερες τιμές EPA.
Τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο σολομός, ο γαύρος και το σκουμπρί (2-3 φορές την εβδομάδα) είναι καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Επίσης τα καβούρια, το χταπόδι, τα καλαμαράκια, τα μύδια και τα στρείδια περιέχουν ω-3, αλλά σε μικρότερη αναλογία από τα λιπαρά ψάρια επειδή και το ολικό τους λίπος είναι λιγότερο. Τα ω-3 που παρέχουν στον οργανισμό μας τα παχιά ψάρια και τα θαλασσινά είναι με τη μορφή του εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA) και του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA). Τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και το έλαιο από λιναρόσπορο, καθώς και ορισμένα άγρια χόρτα όπως η αντράκλα (γλιστρίδα) αποτελούν πρόσθετες πηγές των πολύτιμων ω-3 λιπαρών οξέων κυρίως με τη μορφή του α-λινολενικού οξέος (ALA).
ygeiamou.gr /photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ισραηλινές Ε.Δ.: Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη είναι εντός εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων
- Σύλληψη πασίγνωστου γκαλερίστα: Τι λέει η ΕΛΑΣ για τις κατασχέσεις έργων τέχνης
- Τραμπ για πρώην διευθυντή του FBI: «Χαίρομαι που πέθανες»
- Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι έχει “μειώσει” την ιρανική απειλή στο Στενό του Ορμούζ
- Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν τις απολυμάνσεις στο λιμάνι για την αποτροπή μετάδοσης του αφθώδη πυρετού
- Φτιάξτε τέλειο αυγό ποσέ με μια κατσαρόλα! Το viral βίντεο του TikTok
- «Βρέχει» ιρανικούς πυραύλους στο Ισραήλ – Χτυπήθηκε πόλη με πυρηνικές εγκαταστάσεις – Vid
- Για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν μιλάει κανένα δυτικό ΜΜΕ – Vid
- Η τάση στα ραντεβού που οι γυναίκες λένε ότι οι άντρες τις εγκαταλείπουν…στην ερημιά! vid
- Οι Ιρανοί χτύπησαν αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και ΗΑΕ









