πράγμα που με τη σειρά του βοηθά για υγιή γηρατειά, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.
Η Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να συμβάλει -μέσω της βελτίωσης του μικροβιακού οικοσυστήματος του εντέρου- τόσο στην καλύτερη λειτουργία του σώματος, όσο και του νου. Η γήρανση σχετίζεται με μείωση των κινητικών λειτουργιών και με χρόνια φλεγμονή. Η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τους μικροοργανισμούς που ευνοούν τη φλεγμονή, αποτρέποντας έτσι την πρόωρη έκπτωση των κινητικών και νοητικών λειτουργιών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πολ Ο’Τουλ της Σχολής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Κορκ της Ιρλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Gut” (Έντερο), ανέλυσαν το μικροβίωμα 612 ανθρώπων ηλικίας 65 έως 79 ετών σε πέντε χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Βρετανία).
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έκανε τη συνήθη διατροφή και η άλλη τη μεσογειακή (με πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο και ψάρια, καθώς επίσης με λίγα κόκκινα κρέατα και κορεσμένα λίπη). Η σωματική και νοητική κατάσταση των ηλικιωμένων αξιολογήθηκε με τεστ στην αρχή της έρευνας και μετά από ένα χρόνο.
Διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι της δεύτερης ομάδας (μεσογειακή διατροφή) είχαν καλύτερη αναλογία «καλών-κακών» βακτηρίων στο έντερο τους, καθώς επίσης μεγαλύτερη σωματική δύναμη, βελτιωμένη λειτουργία εγκεφάλου (π.χ. μνήμη) και μικρότερα επίπεδα συστημικής φλεγμονής. Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής ήσαν κοινά ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την ηλικία ή το βάρος των συμμετεχόντων.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://gut.bmj.com/content/early/2020/01/31/gutjnl-2019-319654
Παύλος Δρακόπουλος / APE MPE / photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δύσκολα τα πράγματα για τον Ζελένσκι! Θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτή την κρίση;
- Μικελάντζελο Πιστολέτο: Ο 92χρονος καλλιτέχνης παρουσίασε έργο του στη σκιά των Μεγάλων Πυραμίδων της Γκίζας, vid
- Τα νεότερα για το τουρκικό C-130 που συνετρίβη – Πώς το έμαθε ο Ερντογάν
- Παναθηναϊκός: Τουλάχιστον τρεις εβδομάδες εκτός ο Κυριακόπουλος λόγω του οστικού οιδήματος στον αστράγαλο
- Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford έφτασε στα ανοιχτά ακτών Λατινικής Αμερικής
- George S. Patton: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο στρατηγός – θρύλος της σύγχρονης στρατιωτικής ιστορίας
- Αττική: Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Ποσειδώνος, από 13-11-2025 έως και 30-11-2025
- Αλέξης Τσίπρας για το υπό έκδοση βιβλίο του: Η Ιθάκη δεν είναι ένας προορισμός είναι ένα ταξίδι αέναο
- Ιταλία: «Οι Ιταλοί συνεχίζουν να μεταναστεύουν» – Πάνω από 6 εκατ. μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού
- Κομοτηνή: Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μουσείο Καραθεοδωρή









