Οι άνθρωποι που τελικά χρειάζονται αιμοκάθαρση (αιμοδιάλυση) έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1990 μέχρι σήμερα, ενώ οι θάνατοι λόγω ΧΝΝ κάθε χρόνο εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 1,23 εκατομμύρια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τέο Βος, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», επισήμαναν ότι η ΧΝΝ είναι πια η 12η αιτία θανάτου στον κόσμο, από 17η που ήταν το 1990.
Δυστυχώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παραμένουν μεγάλες οι ανισότητες στην πρόσβαση των νεφροπαθών σε μηχανήματα αιμοκάθαρσης. «Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Τα συστήματα υγείας πολλών χωρών αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση για αιμοκάθαρση, Οι συνέπειες είναι κυριολεκτικά φονικές», τόνισε ο δρ. Βος.
Εκτός από την ανεπάρκεια των ίδιων των νεφρών, οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακές νόσους. Περίπου 1,36 εκατομμύρια καρδιαγγειακοί θάνατοι ετησίως οφείλονται στη νεφρική δυσλειτουργία.
Τα ετήσια περιστατικά ΧΝΝ έφθασαν τα 700 εκατομμύρια και σχεδόν το ένα τρίτο αφορά μόνο δύο χώρες, την Κίνα (132 εκατ.) και την Ινδία (115 εκατ.). Σε 79 από 195 χώρες που υπάρχουν στοιχεία, τα ετήσια περιστατικά ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ενώ σε δέκα χώρες (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ιαπωνία) υπερβαίνουν τα δέκα εκατομμύρια.
Η υπέρταση και ο διαβήτης είναι οι κυριότερες αιτίες της ΧΝΝ, ενώ ο ιός HIV και οι διάφορες τοξικές ουσίες και τα βαρέα μέταλλα, επίσης, αποτελούν παράγοντες κινδύνου.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30045-3/fulltext
Παύλος Δρακόπουλος / ΑΠΕ ΜΠΕ / photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ποινική δίωξη για την συμπλοκή διανομέα και ηλικιωμένου οδηγού στα Πατήσια -Για κακούργημα ο διανομέας
- Στην Κνεσέτ του Ισραήλ μίλησε ο Μόντι – Τι ανέφερε
- Συνεδριάζει την Πέμπτη, υπό τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο
- Ο Τραμπ “προτιμά μια διπλωματική λύση με το Ιράν”, σύμφωνα με τον Βανς
- Στο Λονδίνο στις 9 Μαΐου η νέα εκδήλωση «REBRAIN GREECE» για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού
- Δ. Θεσσαλονίκης: «Το κάθε ευρώ του δημότη το σεβόμαστε και το αξιοποιούμε» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών
- Γερμανία: Η ΕΚΤ ενέκρινε τον Βούιτσιτς για την θέση του νέου αντιπροέδρου
- Μητσοτάκης για Αλεξανδρούπολη: «Χτυπάει η ενεργειακή “καρδιά”, θα έλεγα όχι μόνο της Ελλάδος»
- Σε «συναγερμό» η Ουγγαρία – Γιατί και πού θα αναπτύξει στρατιώτες ο Όρμπαν
- Κυβέρνηση: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο Ιράν









