200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας

Η εμβληματική δράση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) «Επιστήμη και Κοινωνία-200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» παρουσιάζεται αυτή την ώρα σε εκδήλωση με τίτλο: «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Συνομιλώντας με την Ιστορία σήμερα», στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Το ΕΛΙΔΕΚ στηρίζει την προβολή ερευνητικών έργων ή δράσεων για την Επανάσταση του 1821 […]

Η εμβληματική δράση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) «Επιστήμη και Κοινωνία-200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» παρουσιάζεται αυτή την ώρα σε εκδήλωση με τίτλο: «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Συνομιλώντας με την Ιστορία σήμερα», στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Το ΕΛΙΔΕΚ στηρίζει την προβολή ερευνητικών έργων ή δράσεων για την Επανάσταση του 1821 και την επίδρασή της στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.

Όπως επεσήμανε στην παρουσίαση της η αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΙΔΕΚ, καθηγήτρια Ξένια Χρυσοχόου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστου Δήμα, του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Γιάννη Ράπτη, καθώς και της εκπροσώπου της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας Πολυτίμης Σακελλαρίου, στόχος της δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» αποτελεί η εκλαΐκευση της επιστήμης και ειδικότερα η διάδοση των επιστημονικών γνώσεων στην ευρύτερη κοινωνία καθώς και η καλλιέργεια μιας ευρύτερης ερευνητικής κουλτούρας.

Δέκα χρηματοδοτούμενα έργα του ΕΛΙΔΕΚ

Τα έργα που επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση, όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με την Επανάσταση του 1821 και διακρίνονται από την υψηλή επιστημονική ποιότητά τους, την πρωτοτυπία τους, την καινοτομική προσέγγισή τους, καθώς και από την επιστημονική, κοινωνική ή και καλλιτεχνική τους απήχηση.

Πρόκειται για τα εξής:

-Βιωματικό εκπαιδευτικό παιχνίδι που αναδεικνύει την κοινωνική ταυτότητα της Επανάστασης.

-Graphic novel/ασπρόμαυρο σκίτσο μέσω από το οποίο επιχειρείται μια περιήγηση στα σημαντικότερα γεγονότα του Αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας μεταξύ 1821-1827 και στους κυριότερους τόπους διεξαγωγής του.

-Μελέτη των μαρτυριών από δικαστικά και αστυνομικά αρχεία στις οποίες ανιχνεύονται πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στο μικροϊστορικό επίπεδο.

-Εικαστική αναπαράσταση των αστικών τόπων-σταθμών της Ελληνικής Επανάστασης στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με στοιχεία σχεδίου, χάρτη και ζωγραφικού έργου.

-Θεατρική παράσταση-πολυθέαμα που θα παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης μέσω της Τέχνης και της προηγμένης ψηφιακής τεχνολογίας.

-Μελέτη που εξετάζει το δίπολο παράδοσης και νεωτερικότητας στην Επανάσταση του 1821 σε τέσσερις σαφώς καθοριζόμενους άξονες: κρατικός μηχανισμός, εκπαίδευση, εκκλησία, σύνταγμα και δημιουργία MOC (Massive Online Courses).

-Διαδραστικός άτλαντας μέσω του οποίου ανασυστήνεται το ιστορικό τοπίο της ελληνικής επανάστασης (1821-1832).

-Συστήματα εικονικής πραγματικότητας με τα οποία προσεγγίζονται βιωματικές γνωστές και άγνωστες πτυχές και σταθμοί του Αγώνα.

-Μουσειακό θέατρο μέσα από το οποίο θα προβάλλονται αφηγήσεις από ιστορικά υποκείμενα που έζησαν στην Αθήνα στα χρόνια της Επανάστασης του 1821.

-Θεατρικό ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζει τη ζωή, τη δράση, το έργο και την παρακαταθήκη του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη καθώς και τον αντίκτυπό τους στην εποχή του έως την εποχή μας.

Στόχοι

Κύριος στόχος της πρώτης προκήρυξης της εν λόγω δράσης αποτελεί η χρηματοδότηση προτάσεων με αποκλειστικό αντικείμενο τη δημόσια προβολή ερευνητικών έργων ή δράσεων σχετικών με την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ειδικότερα, μέσω της δράσης χρηματοδοτείται η δημόσια προβολής ερευνητικών έργων ή δράσεων υψηλής επιστημονικής ή/και καλλιτεχνικής ποιότητας, που με καινοτόμες προσεγγίσεις αναδεικνύουν διάφορες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όπως την επίδραση που είχε αυτή στη διάπλαση και εξέλιξη της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού και της πολιτικής στο ελληνικό κράτος ή/και την ευρωπαϊκή διάσταση του γεγονότος.

  • Βασική προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των προτάσεων αποτελούσε η αξιοποίηση υπάρχουσας ή εν εξελίξει έρευνας ή η υλοποίηση νέας έρευνας σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 μόνο στο βαθμό που αυτή υποστηρίζει τον ως άνω στόχο της δράσης. Σχετικά με τη δράση σημειώνονται τα εξής:
  • Η διάρκεια των έργων κυμαίνεται από 24 έως και 36 μήνες.
  • Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 1.030.000 ευρώ.
  • Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιλέχθηκαν από τις 79 αρχικά υποβληθείσες προτάσεις, 10, που χρηματοδοτούνται με ποσό έως 100.000 ευρώ ανά πρόταση.
  • Τα χρηματοδοτούμενα έργα υλοποιούνται σε Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.

photo:pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί