Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε στην Αλγερία, κατόπιν πρόσκλησης του Αλγερινού ομολόγου του Αμπντελματζίντ Τεμπούν.
Τον Ερντογάν υποδέχθηκε με επίσημη τελετή στο Αεροδρόμιο Χουαρί Μπουμεντιένε, ο Αλγερινός Πρόεδρος Τεμπούν. Μετά το πέρας της τελετής ο Ερντογάν και Τεμπούν πραγματοποίησαν τετ-α-τετ συνάντηση.
Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Λιβύη, θέλοντας να επικρατήσουν εξ’ ολοκλήρου οι δυνάμεις του συμμάχου του Σάρατζ, ενώ την ίδια ώρα θέλει να επιτύχει την υπογραφή ανάλογης συμφωνίας με την Τυνησία αγνοώντας επιδεικτικά την ύπαρξη ελληνικών νησιών στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο.
«Είμαστε σε εντατικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής και με τους διεθνείς παράγοντες για να εγγυηθούμε την εκεχειρία και να ξαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αλγέρι, τον πρώτο σταθμό του στην περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν είπε ότι «συμφώνησε πλήρως» με τον Ερντογάν ότι θα πρέπει να τηρηθούν όσα αποφασίστηκαν στο Βερολίνο, στη διεθνή διάσκεψη της 19ης Ιανουαρίου για την Λιβύη. «Εργαζόμαστε μαζί για την ειρήνη, παρακολουθώντας καθημερινά όλες τις εξελίξεις επί του πεδίου», πρόσθεσε.
Εκτός από το θέμα της Λιβύης, ο Ερντογάν, που συνοδεύεται στο Αλγέρι από πολυμελή αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών, θα έχει συζητήσεις σχετικές με την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.
Θυμίζουμε πως από το 2017, η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλγερία, ξεπερνώντας τη Γαλλία. Για του λόγου το ασφαλές 1.000 τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Αλγερία.
Είναι προφανής η πρόθεση της Τουρκίας να πάρει με το μέρος της την βόρεια Αφρική με «όπλο» το χρήμα και το Ισλάμ. Εκεί που δυσκολεύεται είναι η Αίγυπτος, καθώς η παρούσα ηγεσία του Φατάχ αλ Σίσι βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Άγκυρα, σε αντίθεση με την προηγούμενη των «αδελφών μουσουλμάνων» που είχε έρθει σε συνεννόηση με την γείτονα.
Στόχος, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί εχθρικό περιβάλλον και στα νότια της Ελλάδας, στην περιοχή που κυριαρχούσε πάλαι ποτέ το ελληνικό στοιχείο.
Δείτε εικόνες από την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αλγερία…
ΦΩΤΟ UNSPLASH
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Πολωνία έκλεισε τα σύνορα με την Λευκορωσία, video
- Αγριογούρουνα σαν σε παρέλαση βγήκαν για νυχτερινή βόλτα στη Λιβαδειά! vid
- Κίνα: Ιδού το νέο… «επίτευγμα» των ρομποτόσκυλων, video
- ΔΥΠΑ: Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για τη νέα ειδικότητα «Τεχνίτης Βιομηχανικών Αυτοματισμών» στα Γρεβενά
- ΥΠΟΙΚ: Οι 83 φόροι που μειώθηκαν από το 2019 ως σήμερα
- Ένα απίστευτο μωρό μόλις 5 μηνών έκανε θραύση για τα πολύ πλούσια μαλλιά του! vid
- Αριστερός σχολιαστής πολέμιος του Τσάρλι Κερκ κλαίει με λυγμούς για τον θάνατό του,vid
- ΑΠΘ: Διεθνές συνέδριο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών και την πολυγλωσσία σε παιδιά, στις 19-20/9
- Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον ασκούντα χρέη ΥΠΕΞ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης
- Ο Λίαμ Νίσον παραγωγός της ταινίας «The Lost Children of Τuam» για το σκάνδαλο με τον ομαδικό τάφο βρεφών στην Ιρλανδία